Občas to pouštím k obveselení celé rodiny, hodnotí své začátky moderátorka Jolana Voldánová

28. leden 2021

Jak se moderují hlavní zprávy v televizi? Vyžaduje to nějaké speciální znalosti? Oblíbená moderátorka Jolana Voldánová si vyzkoušela moderování před kamerou i v rádiu.

Jolana Voldánová dlouho působila v České televizi a moderovala hlavní zprávy. Čtyřikrát vyhrála anketu TýTý o nejoblíbenější osobnost televizního zpravodajství a zatančila si i ve Stardance.

Vysoký hlásek

Co všechno se člověk musí naučit kromě novinářské práce, aby byl dobrým moderátorem zpráv? „Základem je, aby člověk dobře mluvil, dobře artikuloval, měl dobrou dikci a posazený hlas. Já jsem možná měla trochu výhodu, že jsem od malička hrála divadlo a recitovala,“ říká Jolana.

Sympatická moderátorka na sobě musela i tak hodně pracovat. Měla prý totiž vysoký a rozechvělý hlásek, což bylo legrační. Moderátor přitom musí být co nejpřirozenější. Své první zprávy, které se objevovaly v pořadu Minuty dne má nahrané doteď. Občas je pro pobavení pouští rodině.

Nedá se to vzít zpátky

Jolana taky prozradila, co všechno se při zprávách musí hlídat, i co se může stát při živém vysílání. A že je to docela adrenalinová práce. „To, co řeknete, se prostě vrátit nedá,“ dodává.

Se kterou historickou osobností by se Jolana chtěla setkat a co dělá tiskový mluvčí? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior, který pro vás připravila Jana Rychterová a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související