Pozvánka na výpravu

25. březen 2002

Opět se vypravíme po boku cestovatelů, jak vždycky říkám, těch starých českých tuláků, kteří pro naše předky objevovali svět. Už jsme jich od počátku roku poznali hodně a o všech si můžete přečíst ve Velké knize objevování Země, protože jsou v ní vlastně všichni známí světoví objevitelé, mořeplavci a cestovatelé. A mezi nimi i ti nejslavnější čeští, Holub, Stecker, Vráz nebo Frič.

A aspoň krátce i ti dnešní, kteří budou opět z Afriky, kterou poznávali hlavně v první polovině minulého století. Zmíním se třeba o cestovateli Bedřichu Machulkovi, který strávil v Africe 37 let, převážně lovem zvěře.

Logo

Díky němu má Národní muzeum své bohaté sbírky. Pavel Šebesta se nejvíc proslavil cestami k trpasličím kmenům Pygmejům v tehdejším Belgickém Kongu a poznatky, které o nich získal pro antropologii, tedy pro vědu o člověku.

Skoro zapomenutý cestovatel Jiří Baum byl přírodovědec, který v roce 1931 vyrazil do černého kontinentu jako první Čech s autem, a to značky Tatra, podobně jako naši pozdější slavní cestovatelé Hanzelka a Zikmund.

Od horního toku Nilu projela Tatrovka s Jiřím Baumanem přes konžské pralesy a východ střední Afriky až na jih do Kapského města. Podobné cesty autem, už s manželkou, podnikl potom Baum do Austrálie a východní Asie. Napsal o svých cestách krásné knihy, ale řada jich mohla vyjít až po válce, protože Baum za okupace putoval do Osvětimi a pak do varšavského gheta, kde roku 1944 zemřel.

Šťastnější osud má jiný cestovatel - automobilista František Alexandr Elstner. Ve 30. letech minulého století s aerovkou projel Saharu a později se škodovkou i velké části jihoamerického kontinentu.

Po válce se vrátil do Afriky a s aerovkou - minor pokořil Saharu od severu k jihu a naopak. Napsal řadu příruček o životě v divočině, možná máte nějakou doma, třeba tu s názvem Dobrodružnou stezkou. Stojí za to si ji přečíst, tak neváhejte - odkaz velkých tuláků je tu přece pro vás...

autor: Jiří Hromádko
Spustit audio

Pusť si video