Kamarádi vám nenaslouchají? Mluvte o svých pocitech a konkrétních případech, radí psycholožka

20. duben 2021

Máte někdy pocit, že nikoho nezajímáte? Přátelé ani rodina nechtějí slyšet váš názor? Co s tím udělat a jak to změnit? 

Pocit, že se o nás nikdo nezajímá, někdy zažívá každý. Děti i dospělí. Souvisí to i s lidmi, se kterými se bavíme. Jak poznat, kdo nám chce naslouchat? Romana Růžičková a psycholožka Bára Downes se tomu pokusily přijít na kloub.

Jste pro svého kamaráda nebo kamarádku taková vrba, které se neustále svěřuje se svými problémy? Ale když chcete něco probrat vy, najednou nemá čas, nebo řekne, že řešíte dokola to samé a že ho to nezajímá? Jak takovému kamarádovi naznačit, že by o vás také měl projevit zájem? 

Jak říkat nepříjemné věci

Takové situace mohou být hodně citlivé. Pokud je druhý člověk moc zahleděný do sebe, těžko ho předělávat. Když navíc chceme někomu říci něco nepříjemného, měli bychom být opatrní.

„Hlavně musíme mluvit o svých osobních pocitech a konkrétních příkladech,“ radí Bára. Například: „Víš, bylo mi líto, když jsem ti včera chtěla vyprávět o hádce s rodiči a ty jsi řekla, že to řešíme pořád. Mě to hodně trápí.“ 

Každý jsme jiný

A když to nepomůže, doporučuje Bára rozšířit svůj okruh kamarádů. Každý jsme totiž jiný. S někým je zábava, ale neumí naslouchat, někdo jiný se zase o druhé zajímá víc než o sebe.

Mrzí vás, že nikdo nedá na váš názor? Myslíte, že všichni ostatní mají skvělé nápady a vašim se jen vysmívají? Co na to Bára? Jen si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související