Drony pomáhají i s hašením požárů. Některé dokážou vynést hadici až půl kilometru vysoko

7. květen 2021

Roman Víšek se Zdeňkem Ležákem tentokrát probrali 20. narozeniny Wikipedie. Dozvíte se taky o novinkách v hašení požárů a jak se stát opravářem vozítek na Marsu. 

V pátečním Klubu Rádia Junior probral publicista a spisovatel Zdeněk Ležák technické novinky, které mohou změnit svět.

Dron, který nese mírumilovnou bombu

Běžný dron unese tak akorát kameru. Proto je hasiči používají k získání přehledu o situaci na místě požáru. V Číně ale vyrobili takový, který dokáže vytáhnout hasičskou hadici až do výšky šest set metrů. Hodí se tedy k hašení v mrakodrapech. 

Může taky nést takzvanou hasící bombu. „Je to věc, která v určitém okamžiku na určitém místě vybouchne, vylétnou z ní dusící chemikálie a ty uhasí plameny,“ popsal Zdeněk Ležák, jak taková mírumilovná bomba funguje.

Trendy v počítačových simulátorech

Věděli jste, že i vy si můžete vyzkoušet opravit vozítko na Marsu? Jak to? Existují totiž počítačové simulátory, kde se dá trénovat práce na nejrůznějších strojích. 

Nástroje nového vozítka Mars 2020 rover

Simulátory na řízení napříkald letadel už existují dlouho. Ty už nikoho nepřekvapí, ale opravářské simulátory jsou teď velkým trendem. Za zoubek se tak můžete podívat nejen autům, ale i lokomotivě nebo vozítku Mars rover.

Zajímá vás, co dělá takový wikipedista? I to zjistíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Roman Víšek , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související