Tajemná Ďáblova bible je největší ručně psanou knihou. Vážně vznikla v Čechách a za jedinou noc?

30. říjen 2023

Vznikla na přelomu 12. a 13. století, má více než 600 stran a váží přes 70 kilogramů. Jmenuje se Codex gigas a pojí se k ní tajemná legenda. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Ďáblova bible je velká kniha, o které se vypráví jedna zajímavá legenda. V klášteře  v Podlažicích u Chrudimi žil prý jeden mnich, který tajně provozoval černou magii. Za to ho čekal trest. Aby si zachránil život, slíbil za jedinou noc napsat knihu, která bude obsahovat všechnu moudrost světa. Povedlo se mu to údajně jen s pomocí ďábla, kterého do knihy zvěčnil na skoro půlmetrovém obrázku.

Ďáblova bible

Tolik pohádka. Pravdou je, že se odborníci domnívají, že celou knihu napsal podle rukopisu opravdu jen jeden člověk. Trvalo mu to však prý minimálně dvacet let. Zvláštní ale je, že běžně se člověku ke stáru rukopis trochu mění. V Ďáblově bibli tomu tak ale není a písmo v celé knize je stejné.

Chcete se o téhle úžasné knize dozvědět víc? O to se postará  Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související