Víte, kolik lidí už bylo na Měsíci? Poslechněte si, jak proběhlo první přistání

15. červenec 2019

V Klubu Rádia Junior jsme se vydali na vesmírné putování. Propagátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře popsal, jak probíhalo první přistání na Měsíci.

Milan popovídal i o prvním pejskovi ve vesmíru. Byla to fenka a jmenovala se Lajka. Na Zemi nevrátila, ale svým životem zachránila spoustu dalších zvířat a lidí, kteří se po ní do vesmíru podívali. Dokonce i první kosmonaut Jurij Gagarin prý řekl, že neví, jestli je ve vesmíru jako první člověk nebo poslední pes. Kromě Lajky se ale do vesmíru podívala spousta dalších zvířátek. Víte, která to byla? Vrátila se? Poslechněte si audio a dozvíte se to.

Milan Halousek z České kosmické kanceláře

Touha letět ke hvězdám

Lidé se ke hvězdné obloze upínali odjakživa, ale vesmírné objevování nabralo rychlost až v minulém století. Možná i díky tomu, že spolu zápolily dvě světové mocnosti a soutěžily, kdo rychleji dosáhne cíle. Rusové vyslali do kosmu první zvíře, prvního člověka, první kosmonautku.

Američané vrací úder

Američané byli pořád druzí, ale najednou vyrazili dech celému světu. Díky nim na Měsíci přistáli první pozemšťané. Tím úplně prvním byl Neil Armstrong 21. 7. 1969.

Víte, že nebyl sám, kdo tehdy na povrch Měsíce vystoupil? A věděli jste, že vesmírná loď Apollo 11 se skládala ze dvou částí? A kolik vesmírných misí potom ještě přistálo na Měsíci? Tohle všechno i spoustu dalšího se dozvíte v Klubu Rádia Junior, ve kterém byl hostem Milan Halousek.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související