Rybičky nepřekrmujte a kulaté akvárium vyměňte, radí akvaristka

28. leden 2023

S odbornicí poradíme, jak založit akvárium. Které rybičky a rostlinky jsou nejvhodnější? A proč nikdy neměnit všechnu vodu naráz? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Akvaristka a teraristka Dagmar Zíková byla hostem v Klubu Rádia Junior. Se zvířecí agentkou a moderátorkou Veronikou Hájkovou se zabývala péčí o rybičky i o samotné akvárium.

Kulaté vidění světa

V různých filmech a seriálech můžeme vídat rybičky v kulatém akváriu. Pravdou ale je, že pro ně není zcela vhodné a mnohdy jim může až uškodit. „Kulaté akvárium je naprosto nepřirozené, různě se tam odrážejí zvukové vjemy a ryby z toho v podstatě zblbnou,“ varuje akvaristka.

Všichni, kdo své rybí mazlíčky uchovávají v kulatém akváriu, by jim měli jejich domov co nejrychleji vyměnit.

Pozor na vodu

Pokud se vrháte do čištění akvária, odbornice Dagmar Zíková nám poradila, co a jak. Základem údržby akvária je výměna vody. Tu ale nesmíme vyměnit všechnu. „V akváriu je spousta užitečných pomocníků, bakterií, které tam žijí a my si je nesmíme úplně zničit tím, že bychom vyměnili všechnu vodu naráz,“ říká Dagmar.

Proto jednou za 10 až 14 dní vyměňujeme jen třetinu vody. Taky je potřeba odsát kal ze dna a vyčistit filtr. Takovými vodními uklízeči jsou i různé druhy šneků, kteří nám mohou v údržbě akvária pomoci.

Krmení

Důležitou informací je taky to, že rybičky musíme krmit málo. Jakmile jim chceme dopřát, a s krmením to přeženeme, může se zbylá potrava ve vodě začít kazit, což rybičkám škodí.

Správně tedy krmíme jednou nebo dvakrát denně, ale málo! „Rybičky by měly vypadat, jako že mají stále hlad,“ popisuje akvaristka Dagmar Zíková.

Jak poznat, že je ryba nemocná a jak jí případně pomoci, se dozvíte ve zvířecím Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související