Andy Warhol. Nekorunovaný král pop artu

Americký malíř, grafik, režisér avangardních filmů a jedna z nejvýraznějších a nejvlivnějších  uměleckých  osobností  60. let 20. století. Potomek rusínských imigrantů, který kariéru odstartoval jako ilustrátor reklamních předmětů, aby se stal se nekorunovaným králem pop artu. Umělec, který, ač bohatý, se zdráhal utrácet, protože pocházel z nuzných poměrů a znal hodnotu peněz. Lidé nemuseli znát jeho dílo a už vůbec mu nemuseli rozumět. Každý ale věděl, kdo je Andy Warhol.

Původním jménem Andrew Warhola. Muž plný rozporů a protikladů, křehkého vzhledu a silného charisma, který se celý život pohyboval mezi genialitou a banalitou. Na jednu stranu plachý a laskavý člověk, na druhou stranu sebestředný podivín.

Bledý chlapík se stříbrnou parukou na hlavě, kolem něhož se pohybovaly zástupy podivných existencí z okraje společnosti stejně jako slavných umělců z nejrůznějších oborů.

Umělec, který, ač bohatý, se zdráhal utrácet, protože pocházel z nuzných poměrů a znal hodnotu peněz. Lidé nemuseli znát jeho dílo a už vůbec mu nemuseli rozumět. Každý ale věděl, kdo je Andy Warhol.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Zuzana Ptáčková
Spustit audio

Související