Babiččinu sladkou terapii napsala Michala Jendruchová pro přepracované ženy

16. říjen 2020

První kniha Michaly Jendruchové posloužila jako psychoterapie pro samotnou spisovatelku. Jmenuje se Už je to za mnou aneb osobní zpověď (bývalé?) anorektičky. Michala v ní popsala svůj příběh, ve kterém se potýká s anorexií. Kniha měla úspěch a další na sebe nenechal dlouho čekat. Právě vychází horká novinka. Babiččina sladká terapie aneb jeden bláznivý rok. Kromě příběhu tam najdete i sladké recepty.

„Mě nikdy nenapadlo, že budu psát. Ale pak to začalo. V první knize jsem se vyloženě vypsala ze své bolesti, ze svých pocitů během mé nemoci. Byla to pro mě velká psychoterapie a velmi mi to pomohlo,“ říká Michala Jendruchová.

Reakce na knihu na sebe nenechaly dlouho čekat. Lidé začali psát Michale svoje příběhy. „Děkovali mi, že se v té nemoci konečně necítí sami. Rodiče dětí mi psali, že konečně pochopili, co se jejich dítěti děje v hlavě,“ vysvětluje spisovatelka.

Na základě toho napsala Michala Jendruchová další knihu, kterou nazvala Jídlo není nepřítel. Tato kniha je složená z prožitých příběhů lidí, kteří mají problém s příjmem potravy. Každý příběh navíc komentuje psycholožka. Tato kniha vyšla před měsícem.

Jeden bláznivý rok

Babiččina sladká terapie je horkou novinkou, která by podle Michaly Jendruchové měla dobře posloužit přepracovaným ženám.

Napsala jsem tuto beletrii pro ženy, které si potřebují odpočinout, večer si přečíst pár řádků a třeba i dostat chuť na něco dobrého. Součástí knihy jsou totiž sladké recepty," říká spisovatelka.

Ořechovo-jablkový dort

Vyzkoušejte výborný dort s jablky a ořechy, který podle chuti můžete doplnit čokoládovou polevou.

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek ořechů
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce skořice
  • 2 vejce
  • asi 7 jablek

Postup:
Jablka nastrouháme (klidně i se slupkou), ořechy nasekáme a smícháme. Postupně přidáme ostatní ingredience, mouku nezapomeneme nejdřív promíchat se sodou. Směs rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme dozlatova. Po upečení můžeme ještě potřít čokoládovou polevou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.