Bezpečné dveře nemusí být ošklivé. Mají množství jistících bodů a chrání je silný ocelový plech

29. duben 2022

Vybíráte vchodové dveře a váháte, jestli si pořídit bezpečnostní? Podle odborníka Jaroslava Pecky ze společnosti Next jsou bezpečnostní dveře dobrou volbou, podobně jako třeba pojištění auta nebo domácnosti.

„Není dobré čekat na chvíli, kdy vás někdo vykrade a teprve potom se shánět po kvalitním zabezpečení,“ míní Pecka.

Jak se zorientovat v nabídce bezpečnostních dveří? Základní orientaci poskytují bezpečnostní třídy, který je šest a označují se zkratkou BT, tedy bezpečnostní třída nebo RC, což je z anglického spojení resistence classes.

„Pro dveře do rodinného domu nebo bytu bych vybral třídu tři. Takové dveře mají sedmnáct jisticích bodů a bezpečnostní zámek je chráněný zesíleným ocelovým plechem. Celé dveře jsou zasazeny v tuhé ocelové kostře, což běžného zloděje odradí,“ říká odborník Jaroslav Pecka.

I bezpečnostní dveře mohou vypadat dobře

Bezpečnostní dveře mají sice tuhou ocelovou kostru, která je pro bezpečnost zásadní, ale čím se vyzdobí na povrchu, to už záleží na vkusu každého. Takové dveře mohou být z jakéhokoliv materiálu a škály barevnosti.  

Nejlepší je vybrat firmu, se kterou udělali druzí dobrou zkušenost. A v dnešní internetové době to jistě nezůstane utajeno.

Co je dobré vědět

U bezpečnostních dveří do bytu je ze zákona povinná požární odolnost a z uživatelského hlediska je důležitá hlavně hluková izolace.

U bezpečnostních dveří do domu oceníte spíše tepelnou izolaci, protože u domu vchodové dveře často vedou přímo do obytného prostoru nebo do chodby bez topení.

Důležitým parametrem při výběru firmy je certifikace produktu, která poskytuje jistotu, že jde o kvalitní produkt splňující zákonné normy.

Spustit audio

Související