Bohoslužby on-line? To nás nikdo neučil, říká duchovní Daniel Ženatý

14. duben 2020

O velikonočních svátcích se ukázalo, jak dobře zafungovaly internetové přenosy bohoslužeb. Jediným prostředkem, jak se setkávat s lidmi a nabídnout jim duchovní útěchu, je právě internet. Více než kdy jindy spojuje teď mladou a starou generaci.

Kdyby se situace, kterou právě prožíváme, stala před třiceti lety, vypadalo by to úplně jinak. Díky internetu máme mnohem více šancí se setkávat, i když jen ve virtuálním prostoru.

Jak prožívá tuto zvláštní dobu nejvyšší duchovní Českobratrské církve evangelické Daniel Ženatý?

Mladá generace přebírá zodpovědnost

„On-line bohoslužby nikdo z nás netrénoval, nezkoušel, nikdo v tom vzdělán není. Takže všichni plaveme, jak umíme. Teď se dobře ukazuje, jak velké místo v církvi dostává mladá a střední generace. Přebírá zodpovědnost, nás starší učí, na co kliknout a podobně,“ říká synodní senior Daniel Ženatý.

Duchovní Daniel Ženatý

Mladí duchovní v těchto dnech roznášejí dobrou zprávu - tedy evangelium - do rodin. A mladá generace zafungovala i v rodinách. Když chce babička s dědou vidět bohoslužbu ze svého kostela v přímém přenosu, vnoučata vědí, jak na to.

„Opravdu to tak alespoň v některých rodinách funguje. A to je dar, kterého bychom si měli vážit. Nastává hezké pouto mezi nejstarší a mladou generací. A je to tak v celé Evropě,“ myslí si duchovní Daniel Ženatý.

Jak se zbavit strachu

Podle Daniela Ženatého bychom si právě v této době měli jasně uvědomit, že lidé se rodí a umírají. Patří to k běhu života. Nikdo nám přece při narození nezaručuje, že se budeme mít stále dobře. A na to dnešní doba upozorňuje.

„Uvědomme si, že přijdou nemoci, těžkosti, omezení a smrt. Všichni přece víme, že jednou zemřeme. Když si toto uvědomíme, o to víc si pak můžeme považovat toho, jak se máme dobře, že slunce svítí každý den. A každý den, který prožíváme, je velký dar,“ říká duchovní Ženatý a pokračuje:

„Dnešní doba ukazuje, jak jsme šikovní a ohleduplní, jak si umíme pomáhat. A bylo by dobré, aby se lidé nestyděli být stejně dobří i v době, až se všechno vrátí do starých pořádků. Přál bych si, abychom připustili možnost, že čas, který prožíváme, může lidi změnit k lepšímu.“

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.