Brýlové obruby či sedla na kolo na míru? O možnostech 3D tisku s odborníkem z liberecké univerzity Jiřím Šafkou

Víte, kdy byl poprvé použit 3D tisk? Bylo to v roce 2006, 1996, nebo už dokonce v roce 1986? I to se v Setkání u mikrofonu od svého hosta dozvěděl ředitel iQLANDIE Pavel Coufal. Pozval si totiž Jiřího Šafku, vedoucího skupiny 3D tisku Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci.

Jiří Šafka přiblížil techniku 3D tisku jako opak obrábění, které spočívá v odebírání materiálu z původního kusu. „U 3D tisku to funguje tak, že máme základní desku nebo podložku, kde nic není. Postupně přidáváme jednotlivé materiály, a díky tomu se staví ten díl. Říká se tomu aditivní technologie," popsal princip 3D tisku Jiří Šafka.

Prostorový tisk se dělá z různých materiálů. Nejdražší technologií je podle něj 3D tisk z kovů, kdy se po vrstvách spékají kovové prášky. Výsledný produkt se pak musí ještě upravit obráběním, aby se zbavil ostrých hran. Zatím je tato technologie vhodná spíše na výrobu prototypů nebo malosériovou výrobu.

Materiálem vhodným pro 3D tisk měkkých předmětů je třeba takzvaná fotopolymerní pryskyřice, která se vytvrzuje UV zářením, nebo materiály, které obsahují přírodní plniva. To jsou většinou odpadní suroviny jako kokosová vlákna, celulóza nebo cukrovarnické řízky, ze kterých se vyrobí vlákna. Ta se pak musí ve správném poměru namíchat s plastovou hmotou, a z výsledného materiálu se teprve dá tisknout.

„My se věnujeme tomu, kolik těch přírodních složek tam můžeme dát, jaké procento z hlediska objemu, jak můžeme ovlivňovat výsledné mechanické vlastnosti, i jakým způsobem můžeme ovlivňovat ty vlastnosti, aby se to dobře tisklo,“ přiblížil výzkum 3D tisku na Technické univerzitě v Liberci Jiří Šafka.

Odborníci z liberecké vysoké školy na 3D tisku spolupracují s konkrétními firmami a start-upy. Podílejí se tak například na vývoji tisku brýlových obrub nebo sedel na kola na míru, odrazek na dopravní prostředky, i třeba kovových háčků.

V rozhovoru Jiří Šafka představil i cíle libereckého výzkumného centra pro 3D tisk a nastínil možnosti 3D tisku z biologických materiálů, jako jsou například lidské kmenové buňky. Tyto technologie by v budoucnu mohly znamenat velký pokrok v lékařství.

A jak je to s odpovědí na úvodní otázku, tedy kdy byl 3D tisk poprvé použit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Coufal , reČRoL
Spustit audio

Související