Budou Vánoce! Vyndejte boty z krabice a dejte do ní dárky pro chudé děti

24. listopad 2021

Vánoční sbírka Krabice od bot pro děti ze sociálně slabých rodin odstartovala. Do 5. prosince je možné vkládat do krabic od bot dárky pro konkrétní děti z nemajetných rodin, které vytipovávají sociální pracovníci.

„Děti za své rodiče nemohou. Nezavírejte před nimi oči,“ přimlouvá se dobrovolnice Soňa Krátká, která si otevřela sběrné místo v Pardubicích.

Na konci každé krabice je konkrétní dítě

„Krabice od bot je projekt osvědčený, více než deset let pomáhá dětem v celé republice. Je to jednoduché. Vezmete prázdnou krabici od bot a zaplníte ji dárky tak, jako byste obdarovávali vlastní děti,“ vysvětluje princip projektu dobrovolnice Soňa Krátká.

Vánoční dárky v krabicích od bot připravené na rozvoz

Pokud chcete přispět i svou krabicí od bot, lehce si najdete informace na webu Krabice od bot. V rezervačním systému vám krok za krokem ukážou správný směr. Najdete si tzv. volné dítě, které vytipovávají sociální pracovnice. Na konci každé krabice je konkrétní dítě. Sice se nedozvíte jeho jméno, ale budete vědět přibližný věk a pohlaví. Pak už zbývá nakoupit dárky přiměřené věku i vašim možnostem a donést nebo dovézt krabici na odběrné místo nejbližší vašemu bydlišti.

Co dát do krabice?

„Nedoporučuju celý obsah krabice ladit do jednoho stylu nějaké filmové postavičky nebo dinosauřího světa a podobně. Nemusíte se strefit do vkusu dítěte. Dávejte do krabic různé věci, může to být plyšák, sladkost, psací a malířské potřeby, u starších dětí třeba batoh, kosmetika, komiks, kniha, kousek nějakého oblečení. Paradoxně nedoporučuju do krabice od bot dávat boty.

Velikost boty nelze odhadnout, upřesňuje dobrovolnice a dodává, že je velký nedostatek krabic je pro náctileté chlapce. Je to tím, že u předškoláků je výběr dárku jednodušší. Ale náctiletí si také zaslouží naši pozornost. Na webu Krabice od bot najdete tipy na dárky i pro starší děti.

Co znamená motto sbírky „Když děti darují dětem“? To si poslechněte v záznamu příspěvku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.