Bylinky sbírejte do letního slunovratu. A neoplachujte je, jinak je zbavíte cenného pylu

8. červen 2022

Červen je ideální dobou na sběr bylin, které jdou do květu. Podle bylinkářky Radky Svatošové je úplně nejlepší čas do začátku letního slunovratu, kdy přibývá měsíc a rostliny jsou v kondici.

Bylinkáři by podle Radky Svatošové měli dbát na ochranu přírody a netrhat vzácné rostliny ve velkém množství.

„Dodržuji pravidlo, že první rostlinku, kterou potkáme, tak mineme. Když pak najdeme větší množství, necháme alespoň třetinu na místě. A pokud potřebujete vzácnější bylinku, použijte ji spíše do tinktury. Tam si vystačíte s troškou,“ přimlouvá se bylinkářka Radka Svatošová.

Třezalka dodá radost, tužebník je na hlavu

Typickou svatojánskou bylinkou, která v zimě vnáší světlo a radost do naší psychiky, je žlutě kvetoucí třezalka. Zpracovává se na hojivý Janův olej, může se i nasušit. Pozor, je to silná bylina, používá se v tmavých zimních dnech a po dohodě s lékařem. Na bolest hlavy je podle bylinkářky Svatošové výborný tužebník obecný nebo jilmový.

Čtěte také

„V přírodě najdete spíše tužebník jilmový, roste v bažinách, kolem řek. Má bílé kvítky trochu podobné bezu. Červen je ideální také pro sběr lučního jetele, kontryhelu, černého bezu i květu lípy. A prosím, šetřete vzácné byliny, jako jsou například světlík nebo zeměžluč. V přírodě ubývají a pokud je všechny vysbíráme, nebudou mít tyto rostliny v příštím roce šanci vyrašit,“ říká Radka Svatošová.

Oblíbené jsou květy černého bezu a lípy. Suší se a mohou se smíchat do směsi pro případ nachlazení. Ale lze z nich vařit čaj i samostatně. Černý bez je výborný proti nachlazení. Lípa má i zklidňující účinky. Odložte si tyto sušené květy až na období, kdy budou potřeba, tzn. na podzimní a zimní měsíce.

Sbírat ráno, v poledne nebo večer?

Pro některé byliny platí specifická pravidla. Divizna se například sbírá ráno, kopřiva pozdě odpoledne kvůli obsahu dusičnanů. Základním pravidlem je, že sbíráme byliny v plném rozkvětu, kdy je na nich pyl, pokud možno za slunečného počasí, neměla by na nich být rosa ani kapky deště.

„V žádném případě je doma neoplachujeme, zásadou je tedy sběr v čistém prostředí. Vlhké bylinky jsou vhodné na sirup, tam to nevadí. Ale na sušení musí být perfektně suché. Sbírejte nejlépe do košíků, dobře tam větrají. Pomůže i papírová taška, která je dnes běžně k dostání a je skladná, dá se strčit do batohu,“ uzavírá bylinkovou Radioporadnu bylinkářka Radka Svatošová.

Spustit audio

Související