Ceny nemovitostí míří k vrcholu a poptávka neklesá. Kdy to skončí?

3. září 2021

Prodáváte byt, dům nebo pozemek? Současná doba prodejům přeje. Je obrovská poptávka, lidé chtějí utratit peníze. O jednu nemovitost mají zájem desítky až stovky lidí. A rychlé prodeje se realizují do jednoho měsíce.

„Doba je divoká. A když se podíváte na schodek státního rozpočtu, nedivím se lidem, že investují své peníze do hodnotných věcí. A navíc jsou stále výhodné úvěry, i když ceny nemovitostí stoupají,“ konstatuje pardubický realitní makléř Vlastimil Talanda.

Od jara byty zdražily o 20 %

Ceny pozemků, bytů a domů rostou. Podle zkušeností makléře Talandy se například cena bytů v Pardubicích zvedla od jara o více než dvacet procent.

„Když jdeme cokoliv naceňovat, jediná správná odpověď na otázku, za kolik to bude, zní, nevím. Prodávali jsme dva naprosto stejné byty. První se prodal před prázdninami, a ten druhý jsme prodali teď, a byl o 230 000 Kč dražší. Ceny jdou pořád nahoru, ale je jisté, že korekce musí přijít,“ míní makléř Talanda.

Stavba bytového domu Rezidence 1351 Na Spravedlnosti v Pardubicích

Také odhaduje, že začnou růst úrokové sazby, které jsou zatím v poměru k cenám nemovitostí velmi nízké. „Lidé si berou úvěry s tím, že jsou výhodné, ale pozor, může dojít k nemilému překvapení, až se začne hypotéka refinancovat. Ta částka se zákonitě navýší,“ varuje Vlastimil Talanda a přidává  informaci, která potěší zájemce o pronájem. Ceny za pronájem bytů se totiž mírně snižují.

Prodat za co nejvyšší cenu

Cílem prodávajících je podle makléře Talandy prodat nemovitost za co nejvyšší cenu. Takových lidí je devadesát pět procent. Ale najdou se i takoví, kterým záleží na tom, kdo po nich bude bydlet. Většinou jsou to lidé, kteří mají ke své nemovitosti srdeční vztah a chtějí vědět, jací majitelé se budou o „jejich“ dům starat.

Ale i někteří z nich nakonec podlehnout lákadlu peněz. Prodeje se v současné době řeší do měsíce, pokud je ve hře úvěr, dostane prodejce své peníze do třech měsíců.

Kupní smlouva jedině od advokáta

Hodně lidí si svůj majetek chce prodat bez pomoci realitních makléřů. Vlastimil Talanda to chápe.

„Jsme národem zahrádkářů a kutilů, proto je tady asi tak padesát procent lidí, kteří si prodávají sami. Těm ale radím, aby si aspoň kupní smlouvu nechali sepsat od advokáta. Děje se i to, že si naprostí laici v tomto oboru stáhnou smlouvu z webu a nějak vyplní. Pak přicházejí problémy, které nejsou smlouvou ošetřené, a náprava je složitá,“ varuje makléř Talanda.

Spustit audio

Související