Chcete psa šampiona? Hledejte inspiraci nejprve na menších výstavách

18. červenec 2022

„Zase vyhrál Janda z Chrudimi s tím svým chcípákem!“ Vybavujete si scénu z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, kdy znechucená teta přichází se psem Gregorem ze psí výstavy a stěžuje si na to, že zase vyhrál Janda z Chrudimi? I takoví jsou někteří nadměrně ctižádostiví chovatelé psů.

V naprosté většině jsou to ale lidé, kteří si užívají skvělého koníčka a výstavy jsou jeho kořením. „Je pravda, že výstav psů se účastní různé typy lidí. Ovšem i když máte výborného jedince se všemi předpoklady, nemusí vždy vyhrát,“ směje se zkušená chovatelka a rozhodčí Renáta Tetřevová.

Poháry za psa za každou cenu?  To chovatelé neradi slyší. Chovatelé, kteří říkají, že se jim rodí samí šampioni, lžou. I když máte špičkovou chovatelskou stanici, může se narodit pes se slabší kostrou nebo bázlivější povahou, a podobně. O ně se ucházejí zájemci, kteří chtějí psa tzv. na mazlíka a nepočítají s poháry a vítězstvími z výstav.

„Mám takové zájemce raději, než ty ambiciózní, kteří přijdou do chovatelské stanice s tím, že chtějí mít doma špičkového šampiona bez jediné chyby. A to je kámen úrazu. Záruku, že ze štěněte bude stoprocentní šampion, nikdo dát nemůže,“ vysvětluje chovatelka.

Na výstavě získáte kontakty i inspiraci

I když nemáte doma špičkového psa, neznamená to, že vám je výstava psů zapovězená. Je to velmi dobrá zkušenost pro každého chovatele. Uvidíte typické představitele jednotlivých plemen, můžete porovnávat a hlavně navázat kontakty s ostatními chovateli.

Můžete samozřejmě přijet i se svým prozatím nesoutěžním psem, nezapomeňte ale jeho očkovací průkaz. Bez toho se žádný pes na výstavě neobejde. Pro tzv. kukačku si vyberte raději menší výstavu, aby to pro vás bylo příjemné a přehledné. Navíc je sympatické propojit výstavu psů ještě s další turistickou atrakcí.

„Například každoroční letní výstava psů na zámku Kačina je skvělým příkladem. Pokud vás atmosféra takové výstavy osloví, můžete postupně navštívit nějakou větší, a nakonec to třeba dotáhnete na mezinárodní úroveň,“ láká mezi pejskaře Renáta Tetřevová. Inspiraci o výstavách najdete na stránkách Českomoravské kynologické unie: CMKU.cz.

Spustit audio

Související