Co dělají zahradníci v únoru? V Chrudimi si plní své sny

11. únor 2020

V Zahradnictví Mikan Chrudim v těchto dnech nakvétají tisíce jarniček. Toto zahradnictví je jedním z mála, kde se drží české zahradnické tradice. Rostliny tam předpěstovávají ze semínek. A ještě si plní své sny.

Už v lednu v Zahradnictví Mikan Chrudim nakvétají první petrklíče, pryskyřníky, macešky a sedmikrásky. Vysévá se salát, kedlubny a další zelenina. Vybírat rostliny jezdí zahradníci z Chrudimi do Holandska. I školkaři mají vybrané rostliny na letošní sezónu.

„Nabízíme kvítka v prvotřídní kvalitě a přesně v té fázi nakvétání, jak to zákazník chce. Lidé mají z čeho vybírat,“ říká zahradnice Marie Malá, která jde v otcových šlépějích a zahradnictví je jejím druhým domovem.

Sen o tropické zahradě

Zahradník Petr Mikan je příkladem toho, že své sny bychom si měli plnit. Přejete si tropickou zahradu s barevnými papoušky a plazícími se liánami? Žádný problém. Právě taková zahrada v chrudimském zahradnictví vyrůstá.

Tropická zahrada v chrudimském zahradnictví

„Mým snem bylo vytvořit si tropický svět. A povedlo se. Máme tropický a subtropický skleník, který chceme postupně otevřít lidem, aby viděli, jak vypadají tropické rostliny ve své domovině,“ říká zahradník Petr Mikan.

Obrovské banánovníky v zahradnictví rodí pravidelně. V tropické zahradě nechybí ani ananasy, pomela, fíky, různé okrasné tropické rostliny nebo malé masožravky.

Afričtí ptáci místo chemických postřiků

V tropickém světě připravují terárium s ještěrkami, a také ptactvo z Ameriky a Afriky. To bude sloužit nejen jako dekorace, ale hlavně jako biologická ochrana rostlin.

„Škůdců je čím dál víc a chemická ochrana se nám příčí. Například africká kruhoočka by měla rostliny vyčistit od všech škůdců,“ doplňuje Petr Mikan.

Květina v tropickém skleníku

A čím nejlépe hnojit tropické rostliny? Na Chrudimsku je to jednoduché. V blízkých Slatiňanech totiž mají hřebčín, takže o kvalitní koňské hnojivo není nouze. Ale ještě lepší jsou podle Petra Mikana odřezky koňských kopyt. Koním se totiž pravidelně dělá pedikúra a Mikanovi si pro odřezky jezdí. Jsou v nich ty nejlepší výživné látky pro růst rostlin.

autor: jsl
Spustit audio