Co dělat, když srdce nebije podle plánu? Současná kardiologie nabízí několik možností

30. květen 2022

Srdce je sval, který se stahuje na základě elektrického impulzu. Ten je rozváděný po srdci tak, aby byla v souladu jak činnost předsíní a komor, tak otevírání a zavírání chlopní.

Pokud dojde k poruše systému, projeví se to poruchami srdečního rytmu. Srdce běží buďto příliš pomalu nebo naopak rychle. Pomalý srdeční rytmus se nazývá bradyarytmie. Když běží srdce příliš rychle, je to tachyarytmie.

„Když srdce buší příliš pomalu, málo se prokrvují orgány, člověk je unavený, zadýchává se, má závratě. Pokud má pacient takzvané rychlé bušení krve, dá se s nadsázkou říct, že srdeční pumpa běží naprázdno a do mozku přichází málo krve. To může vyústit až ke ztrátě vědomí,“ vysvětluje MUDr. Aleš Havlíček, vedoucí lékař Oddělení arytmologie Kardiologického centra Agel Pardubice.

Zrada může být v tom, že závažné potíže si pacient ani nemusí uvědomit, nerozpozná, že jde o poruchu srdce.  V jiných případech vnímá bušení srdce jako obrovský problém a přitom se jedná o banalitu, která ho neohrozí na životě.

Kardiostimulátory – špička v ČR

Odstranění arytmie může být relativně jednoduché, pokud je příčinou například nevhodné užívání léků, jejich špatný poměr, ale také porucha štítné žlázy nebo nesoulad minerálů v krvi. Je na kardiologovi, aby léčbu upravil a nastavil správně.

„Pomalou arytmii řešíme  dnes už téměř výhradně aplikací kardiostimulátoru. Implantují se kardiostimulátory s elektrodami, které se zavedou žilním systémem do srdce, a řídí správnou funkci srdce. Teď jsou trendem bezdrátové stimulátory, které budou postupně nahrazovat drátové systémy. V Pardubicích jsme jako první tento kardiostimulátor zavedli vloni v listopadu,“ informuje kardiolog a dodává, že česká kardiologie je na světové úrovni:

„Kardiostimulátory jsou na špičkové úrovni a pojišťovny v Česku jejich aplikaci platí. Náš pacient dostane stejný stimulátor jako například prezident USA,“ připomíná MUDr. Aleš Havlíček.

Co je ablace a kdy je vhodná její aplikace? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související