Co jsou to Hromnice a proč světluškám svítí zadečky?

2. únor 2014

V nedělním Klubu Rádia Junior jsme se dozvěděli, co jsou to Hromnice a proč se v tento den v kostelech světili svíčky. Meteoroložka Dagmar Honsová nám také připomněla časoměrnou pranostiku, která se k Hromnicím váže.

Entomolog Martin Fikáček nám prozradil, že světlušky jsou brouci, kteří svítí, ale nehřejí a že u některých druhů světlušek mohou svítit už larvy. Také teď už víme, že si tihle broučci světlem nesvítí na cestu, ale že si díky svítícím zadečkům a jejich poblikávání vzájemně povídají.

A že v tropech, tedy v oblastech kolem rovníku, kde je opravdu velmi horko a vlhko, žije velké množství druhů světlušek a každý druh má svůj vlastní světelný „jazyk“, zkrátka každý druh bliká jinak. Některé světlušky se ale naučili blikat i cizí řečí, a když tím nalákají světlušku jiného druhu, normálně ji sežerou.

V nedělním Klubu jsme byli svědky i jedné generální zkoušky pohádkového představení. Jmenovalo se O Popelce a sehrály ho děti z party, která si říká Křemílek. Šárka se s mikrofonem vydala jak na jeviště mezi herce, tak i do zákulisí, kde je to při hraní divadla také hodně vzrušující.

Z generálky pohádky O Popelce, kterou sehrály děti z troubské farnosti, které si říkají Křemílek Team. V pohádce hrálo okolo třiceti herců.

Však posuďte sami, pokud vám Klub Rádia Junior s podtitulem světlo svítící utekl, pusťte si ho ze záznamu. Připravila ho pro vás Šárka Fenyková.

Z generálky pohádky O Popelce, kterou sehrály děti z troubské farnosti, které si říkají Křemílek Team. V pohádce hrálo okolo třiceti herců.
Spustit audio