Desítky let pečovala o pacienty v nemocnici. Teď je jí 78 let a pomáhá lidem dál

20. duben 2022

Díky svému aktivnímu životu pro druhé získává Olga Slachová Medaili hejtmana Pardubického kraje, a to za dlouhodobý přínos v oblasti péče o osoby trpící diabetem a za propagaci zdravého životního stylu.

Paní Olga Slachová maturovala před šedesáti lety. V chrudimské nemocnici pak prožila velkou část svého profesního života na různých postech. Do důchodu šla až v 73 letech, ale doma nezůstává. Je předsedkyní Svazu diabetiků České republiky a aktivně pomáhá cukrovkářům hlavně ve Slatiňanech.

Svaz diabetiků ČR udržuje své členy aktivní

V Pardubickém kraji je celkem šest organizací Svazu diabetiků. Dvě z nich jsou v Pardubicích a po jedné v Ústí nad Orlicí, Žamberku, Lanškrouně a ve Slatiňanech.

„Snažíme se zajistit aktivní život pro diabetiky a jejich rodinné příslušníky. Například ve Slatiňanech pořádáme Dny zdraví, přednášky o diabetu, vycházky, a také rekondiční pobyty. Teď se chystáme do Tater, konkrétně do Tatranské Lomnice. Lidé tam ožijí, získají jiný náhled na život. Máme dobrou partu, lidé si mohou vyměnit své zkušenosti ohledně nemoci, což jim pomáhá. Proto nemáme o členy nouzi. Ve Slatiňanech je nás dvě stě a další zájemci se mohou hlásit,“ říká Olga Slachová.

Spustit audio

Související