Děti nemají zodpovědnost, protože jim ji nedáme. Teď je ideální šance to změnit, říká psycholog

25. březen 2020

Školákům se změnil život. Kvůli nákaze koronaviru se už dva týdny učí doma. Mnoho rodičů má strach, že jejich potomci učivo nezvládnou. Plánují jim, kdy co a jak mají během dne udělat. Podle psychologa Milana Studničky se ale se zákazy a příkazy nic nepořídí.

Mnohem prospěšnější je snažit se víc poznat vnitřní svět svého dítěte. Pro rodiče, kteří zůstali se svými dětmi doma, je k tomu konečně příležitost.

Jedinečná příležitost

Děti podle Studničky nemají zodpovědnost, protože jim ji rodiče nedají. Teď je jedinečná příležitost začít jim tu zodpovědnost předávat. Pokud rodič tlačí dítě do učení, zůstává zodpovědnost na něm, ne na dítěti. Rodič chce, aby se dítě učilo, ne obráceně. Když to ale rodič otočí, začne se zajímat o zájmy dítěte, změna v chování potomka se brzy dostaví.

Čtěte také

„Rodiče, nenuťte své děti k učení silou a rozkazy, netlačte na pilu. Nechte to na jejich zodpovědnosti. Řekněte jim třeba: Je to na tobě, Honzíku, když si nebudeš dělat úkoly, budeš po měsíci ve škole vypadat jako hlupák,“ radí Studnička. Doporučuje povídat si s dětmi o jejich budoucnosti, o tom, co by jednou chtěly dělat.

„Řešte vztahy, neřešte úklid. Neřešte ani to, jestli se snídá v osm nebo v deset, jestli je doma nepořádek. Sedněte si s dětmi v jejich pokojíčku, zahrajte si s nimi hru, která je baví. Nechte je, ať vám ukážou své počítačové hrdiny, svůj vnitřní svět, který vám dosud zůstal skrytý, protože na to nebyl čas,“ uzavírá psycholog Milan Studnička.

Spustit audio

Související