Dítě si občas musí rozbít nos, aby obstálo nejen ve sportu

4. říjen 2019

Někteří rodiče chtějí mít své děti pod neustálou kontrolou a ochranou. Chrání je před neúspěchy ve škole, i ve sportovních kroužcích. Mladý sportovní trenér Robert Novotný to vidí jako velkou chybu.

„Nepomáhejte svým dětem za každou cenu. Děti, které trénuji, se potřebují nejen naučit správně hýbat, ale také fungovat ve skupině. Poznat, kdo je lídr, kdo umí makat, kdo je spíše chytřejší, než pohyblivější, atd. Správné vyjasnění pozic mezi dětmi mnohdy trochu tzv. bolí, ale je nezbytné. Rodiče to chtějí změnit, dláždí svým dětem cestičku a tím jim vlastně škodí,“ říká sportovní trenér.

Připomněl také, že dítě musí chtít samo něčeho dosáhnout.  Pokud  v sobě nemá vlastní motivaci, je veškerá snaha rodičů zbytečná.

Brzká specializace na jeden sport je špatná

Děti neběhají po ulicích tak jako dřív. Rodiče se je bojí na ulici nechat, v některých případech oprávněně. Jediným řešením, jak to změnit, je správný návyk k pohybu. A to je opět na rodičích. Ti musí dětem ukázat, že pohyb je součástí života, nejlépe svým vlastním příkladem.

Sportovní park Pardubice umožňuje i neorganizovanou letní zábavu

Pohyb má být ale různorodý. Brzká specializace na jeden sport je momentálně největší problém ve výchově mládeže v České republice. V USA k tomu podle Roberta Novotného přistupují úplně jinak. Čím více sportů vyzkoušejí děti do devíti let, tím lépe. Dítě si pak vybere samo, co mu jde nejlíp.

Jaké  sporty je dobré rozvíjet?

Sportovní trenér Robert Novotný doporučuje atletiku, gymnastiku, jakékoliv bojové sporty od juda, přes karate po thajský box, a rozhodně by nezavrhoval tanec. Ten velmi kvalitně rozvíjí pohybové předpoklady dítěte.

„Divila byste se, kolik dětí má problém udělat kotrmelec. Při všestranném tréninku začínáme právě kotrmelci, stojkami, trénujeme koordinaci rukou a očí, jemnou motoriku. Důležité je, aby dítě umělo chytit míč, tedy zkoordinovat oči s rukama. Potom se snažíme oddělit spodek od vršku. Dítě musí umět pracovat nohama a rukama zároveň. Například stát v žebříku a zároveň chytat míček. To je dovednost, která je pro hodně sportů stěžejní a dělá dětem to velký problém,“ uzavírá sportovní trenér.

Spustit audio

Související