Dojděte si na kontrolu kožních znamének dřív, než si pustíte slunce k tělu

13. duben 2021

Slunce ještě nemá svou obvyklou sílu. Proto je právě teď vhodná doba na dermatoskopické vyšetření. Ještě je čas odhalit všechno, co se během roku nově na kůži vytvořilo. I stovky kožních znamének můžete mít pod kontrolou. Pokud nepodceníte prevenci.

„Tlak na vyšetření znamének je na naší ambulanci pro nádorová onemocnění kůže mnohem větší, než v minulých týdnech. Může za to určitě i částečné uvolnění proticovidových opatření. A jsme moc rádi, protože právě teď můžeme zachytit problematická místa na kůži mnohem lépe, než v létě nebo na podzim,“ říká vedoucí lékařka Homea Clinic Pardubice Iva Žampachová. 

Nejnebezpečnější: nově vzniklá znaménka

I když někteří lidé mají po svém těle rozesety stovky kožních znamének, mohou je mít pod kontrolou. Díky dnešním moderním technologiím se dá odhalit během půlhodinového vyšetření sebemenší problém.

žena, tvář, piha, mateřské znaménko

Nejnebezpečnější znaménka jsou podle MUDr. Žampachové z více než sedmdesáti procent právě ta, která vzniknou nově. Právě v nových útvarech mohou bujet zhoubné nádory. Proto je velmi důležitá prevence. Rizikoví jsou světlí, modroocí lidé, kteří se špatně opalují, a jejich kůže je na slunce velmi citlivá.

Přesné vyšetření umělou inteligencí  

Vyšetření pomocí digitálního FotoFinderu je nebolestivé a zdraví neškodné. Vyžádá si asi půl hodiny času a soustředěné péče zdravotníků. Nejprve zdravotní sestra roboticky nafotí celé tělo klienta a poté přichází lékař, který znaménka hodnotí.

Čtěte také

„Díky moderní technologii vidím krásně na obrazovce počítače všechna znaménka naší klientky. Přesně vidím ta nově vytvořená, i ta, která se od minulé kontroly před rokem změnila. Díky této novince se mohu přesně zorientovat v takovém množství znamének,“ vysvětluje kožní lékařka.

Od lupy se kožní lékařství neuvěřitelně posunulo až k umělé inteligenci. Kožní lékařka Žampachová říká, že názor přístroje je pro ni skutečně názor partnera, z 95 % se totiž nemýlí.

MUDr. Iva Žampachová kontroluje znaménka za pomoci umělé inteligence

Jakým způsobem se odstraňují kožní znaménka? Co zvládne laser, a které znaménko se odstraňuje chirurgickou cestou? Dozvíte se v záznamu Radioporadny.

Spustit audio

Související