Důvěra a správné dýchání. Bez toho tanec na šálách nefunguje

24. květen 2021

Vzdušný tanec na šálách jste určitě viděli třeba v cirkuse. Tam je také jeho původ. Je to kombinace tanečně akrobatických prvků, které tanečníci předvádějí zavěšeni na šálách, ve výšce několika metrů.

„Na šále se různě motáme, padáme, šplháme zase nahoru, to vše v rytmu hudby. Ale vytváříme i různé statické prvky, například provaz nebo placku,“ vysvětluje jedna z průkopnic vzdušného tance v Česku Šárka Bílá z Pardubic. 

Tanec na tyči bolí. Šály jsou šetrnější

Šárka Bílá se věnuje tanci už od dětství. Vyzkoušela různé taneční možnosti, včetně tance na tyči. „Tvrdá tyč mě ale pořádně potrápila, měla jsem tělo samou modřinu. Tanec na tyči mnohem víc bolí. Šála je sice nebezpečná, protože jste pořád ve výšce, navíc se to s vámi povážlivě kývá, ale k tělu je šála mnohem šetrnější. Je to strečová látka speciálně vyrobená z polyesteru. Můžete si vybrat svou oblíbenou barvu, což působí výborně na psychiku. A ta je při tomto druhu tance velmi důležitá. Musíte si věřit,“ vysvětluje podstatu vzdušného tance Šárka Bílá.

Šárka Bílá momentálně trénuje své svěřence zavěšené ve stodole na trámech

Vzdušný tanec není vhodný pro každého. U dětí je důležitá disciplína. Je potřeba si věřit, mít tu správnou motivaci, a tím získat i odvahu. Základem je správné dýchání. Bez jeho zvládnutí se tanečníci neobejdou. Gymnastická průprava je výhodou.

„Ale nejvíc záleží na motivaci, píli a trpělivosti. Pokud jedna z těchto třech věcí chybí, nefunguje to. Člověk si musí sám uvnitř sebe nastavit, že mu to prostě půjde. Získání sebedůvěry je další z hodnot, které může vzdušný tanec přinést,“ vysvětluje Šárka Bílá, která momentálně trénuje své svěřence zavěšené ve stodole na trámech. Venkovské prostředí si nemůže vynachválit. 

Pokud byste si chtěli vy nebo vaše děti tanec na šálách vyzkoušet, můžete se k Šárce Bílé přihlásit na Základní a mateřské škole v Hradci Králové Kuklenách nebo na Střední zdravotnické škole v Pardubicích Pardubičkách.

Spustit audio

Související