Fyzioterapeutka vyzývá rodiče: Pořiďte dětem gymnastický míč. Pomůže jim správně držet tělo

23. květen 2023

Kdo je fyzioterapeut? Kdy se vyplatí ho navštívit? Jak správně sedět? A jak gymnastický míč dokáže pomoct při psaní úkolů? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Linky důvěry byla fyzioterapeutka Iva Bílková se svou dcerou volejbalistkou Julií. S moderátorkou Klárou Novákovou probraly nástrahy sportu, jak se jim vyvarovat nebo jak po sportu správně relaxovat.

Co dělá fyzioterapeut

Kromě naší duše a mysli nás může trápit i naše tělo. Od toho jsou tu ale fyzioterapeuti, kteří nám mohou pomoci.

„Fyzio je něco tělesného a terapeut je vlastně lékař. Takže my léčíme tělo,“ popisuje význam slova a svého povolání Iva Bílková. K fyzioterapeutovi proto chodíme především ve chvílích, kdy nás při pohybu něco trápí – kosti, svaly, klouby, šlachy nebo třeba vazy.

Nejenže fyzioterapeuté pomáhají ve chvílích, když už se bolest při sportování objeví, ale snaží se jí i předejít. Učí tedy, jak správně trénovat. „Radíme dětem, jak ekonomicky nebo ergonomicky zatěžovat svoje tělo, využívat energii těla tak, aby si nepřivozovalo samo nějaké budoucí problémy, nepřetěžovalo se,“ říká.

Jak správně a zdravě sedět

Žijeme v době moderních technologií, denně koukáme do mobilních telefonů, do počítačů nebo třeba píšeme domácí úkoly. Je potřeba dbát na to, v jaké poloze u těchto činností sedíme.

Správná poloha při sezení vypadá tak, že kyčel musí být ve větší výšce než kolena. Pokud tomu tak není, musíme si židli vysunout, nebo si sednout na polštář. „Když si dám na stehno kapičku vody, tak aby imaginárně stékala od stehen, nebo od těch kyčlí směrem ke kolenům,” vysvětluje fyzioterapeutka správnou polohu pro sed.

Paty by při tom měly být na zemi lehce před koleny a nohy mírně od sebe. Potom si už jen musíme dát pozor na narovnaná bedra i hrudník a uchovat si ucho, rameno a kyčel v jedné ose.

Pořiďte si míč

Dětem může ve správném držení těla při sezení pomoci i gymnastický míč. „Mamky prosíme, aby koupily dětem míč, aby na tom mohly sedět u domácích úkolů. Ony si na tom míči můžou zahopsat a tím vlastně dynamicky procvičují páteř,“ doporučuje odbornice.

Sezení na takovém míči zajistí prokrvení páteře, tudíž menší bolesti zad. Pomáhá i při prokrvení mozku, který využíváme během psaní domácích úkolů.

Blíží se prázdniny, léto a spousta volného času. Jak tento čas strávit a prorelaxovat vám v Klubu Rádia Junior poradí fyzioterapeutka Iva Bílková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: bva
Spustit audio

Související