Guinnessova kniha světových rekordů. Kniha, která ukončila tisíce hospodských sázek

Poprvé byla vydána před 66 lety ve Velké Británii na popud tehdejšího generálního ředitele irského pivovaru Guinness. Napsal Jakub Šafránek. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Od té doby vychází Guinnessova kniha světových rekordů každoročně a byla přeložena do 37 jazyků. Kniha měla vlastní televizní show, stolní i počítačovou hru a v Hollywoodu dokonce uvažovali o celovečerním filmu.

Za vydáním knihy stál myslivecký spor

Pan Arenas, jeho sbírka a jeho sedm Guinessových rekordů. Pět za sbírku tužek. Poslední za 16 260 kousků

To vše na základě mysliveckého sporu o to, který lovný pták je nejrychlejší. Bylo jí prodáno už přes milion výtisků. Shromáždit informace do prvního vydání zabralo dvojici autorů třináct a půl devadesáti hodinových týdnů, včetně víkendů a svátků.

Guinnessova kniha světových rekordů je celosvětový fenomén a jedna z nejstabilnějších značek na trhu.

Hrdinou dalších Příběhů z kalendáře je nenápadný herec, kterého všichni znají. Zahrál si například v seriálu Taková normální rodinka.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související