I cukrárny mají výdejová okénka. V Pardubicích nabízejí face coffee nebo zákusky bez lepku

30. říjen 2020

Nejen restaurace, ale také cukrárny mohou zákazníky v covidové době sladce potěšit. Co se děje za výdejními okénky v těch cukrárnách, které se nevzdávají a bojují o přežití? Nahlédli jsme do cukrárny a zároveň výrobny sladkostí V Pernštýnské v Pardubicích.

Martin Rubík otevřel svou cukrárnu V Pernštýnské v Pardubicích dva dny před vypuknutím jarní koronakrize. Přesto se nevzdává a bojuje o své zákazníky tím nejlepším, co může nabídnout. Jeho pravou rukou je Markéta Kotasová, která si plní svůj velký sen – mít cukrárnu, která se bude odlišovat. A začala lákat na kávu s fotografií zákazníka.

Face coffe zamířilo z Itálie do Pardubic

„Poprvé jsem tuto technologii viděla v Londýně a pak v Itálii. Řekla jsem si, že i já face coffee musím mít. A povedlo se. Princip je jednoduchý. Vyfotíme zákazníka, uděláme cappuccino, a pak fotku přeneseme na mléčnou pěnu. Líbí se to hlavně zamilovaným párům, kteří se nafotí při polibku a pak se smějí, jak se vzájemně upíjejí,“ popisuje novinku Markéta Kotasová.

Je to v podstatě vylepšená bezdrátová tiskárna s čidly, jen tam není běžná barva, ale potravinová,“ doplňuje Martin Rubík technologii face coffe.

Indián – klasika, která nezklame

Cukrářka Kateřina Včeláková v cukrárně V Pernštýnské právě šlehá náplň do indiánů. Jak se to dělá?

Jak se vyrábí indiány?

„Nejprve si musíte vytvořit cukerný rozvar, což je cukr a voda ve správném poměru na požadovanou teplotu a hustotu. Ta se postupně vlévá do vyšlehaného bílkového sněhu. No a pak vám to musí ztuhnout,“ usmívá se cukrářka.

Na otázku, jak je možné tuto náplň přelít čokoládou, aniž by cokoliv prasklo, odpovídá, že čokoláda na tuhém sněhu dobře drží. Ale základem je čokoláda dobře naředěná a opět hraje roli i správná teplota při polévání.

Zákusky bez lepku

Velký zájem je v poslední době podle Markéty  Kotasové o bezlepkové zákusky. Lidé s alergií na lepek zřejmě přibývá. Proto se v cukrárně rozhodli pro tyto zákazníky připravit i speciální vánoční cukroví bez lepku.

„Musíme mít stále nové nápady a bojovat o své zákazníky, i když máme v podstatě zavřeno. Věříme, že si nás lidé přesto najdou. Třeba právě přes otevřené okénko,“ doufá Markéta Kotasová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.