Ideální rajčata na sušení? Paprika, která pálí i nepálí? Zahradník odhaluje nejzajímavější odrůdy

14. září 2020

Pardubický zahradník František Hlubocký nedá dopustit na české odrůdy rajčat a paprik. S letošním výběrem je velmi spokojený. O své zkušenosti se přišel podělit do Radioporadny Českého rozhlasu Pardubice.

„Mezi námi zahradníky už před mnoha lety kolovalo takové roztomilé rajče do špičky, kterému se říkalo Dívčí prso. Z ciziny se k nám pak dostala tvarově úplně stejná rajčata, ale jsou dvakrát taková. Mají název Big mama,“ směje se zahradník.

Další velmi chutnou a vděčnou odrůdou jsou drobná rajčata, která přivezl jeden z českých šlechtitelů z ciziny. Je to původně divoké rajče, prapředek rajčat. Odrůda je převislá, jsou na ní stovky drobných rajčátek, která můžete postupně ozobávat. Tato divoká rajčata najdete pod názvem Wild tomato.

Český šejk

To je další české vyšlechtěné rajče. Je to jedno z mála českých rajčat, které dobylo americký trh. Je velmi masité, má málo šťávy, takže ideální na sušení, do salátů i na vaření.

Rajče Český šejk je velmi masité, má málo šťávy, takže je ideální na sušení, do salátů i na vaření

Semaroh - kozí roh, který nepálí

Tento sladký kozí roh se dá nakládat do oleje, vhodný je i do leča, ale ideální na sušení. Stačí rozříznout napůl a usušit v sušičce. Na drobnější kousky se krájí až před konzumací nebo dalším zpracováním.

Pálivec pro plechové pusy

Pálivec je druh pálivého kozího rohu. "Odrůda Pálivec je pálivá tak, že jsem ještě ochoten ji sníst. Je to ale poslední dimenze. Ty další už jsou pro mě nestravitelné," říká František Hlubocký.

Čtěte také

Pálivec je vynikající nakrájený na chlebu s máslem nebo sádlem. Výborný je naložený do nálevu, dá se i sušit a opět se suší větší kusy.  

Paprika Slovakia

Tato paprika je vyšlechtěná pro venkovní pěstování, je to žhavá novinka letošního léta. „Zkusil jsem ji ve skleníku a venku. Plody z venku jsou lepší. A je úžasná chuťově. Ideálně ji pěstujte na vyvýšených záhonech,“ uzavírá zahradník Hlubocký.

Paprika Ostry je pěkná rošťanda

Když ochutnáte papriku Ostry, překvapí vás její sladkost. Ale čím více se blížíte ke stopce, tím je pálivější. Takže trochu překvapení pro strávníky. 

Tamina - rajčinová paprika

Rajčinové papriky se u nás ještě moc nepěstují. A je to škoda, protože jsou masité a vynikající. 

Papriku Ami lze dobře pěstovat venku i ve skleníku

Paprika Ami

Tahle paprika nepochází sice z Česka, ale velmi dobře si u nás zvykla. Můžete ji pěstovat ve skleníku i venku. Je to klasická zeleninová paprika ideální třeba na plněné papriky. 

Základy pěstování rajčat

Chcete rajčata bez plísně? Bez jednoho až dvou postřiků se neobejdete. Ke správnému růstu potřebují rajčata světlo, slunce a pohyb vzduchu. Porost nesmí být příliš hustý, vybírejte co nejvíce prosluněná místa. V přírodě rajčata rostou na skalách a štěrkovištích.

Spustit audio

Související