Baví mě, když mi do toho autor mluví. Oceňovaný ilustrátor Urbánek se kritiky nebojí

19. květen 2021

Rád vytváří autorské knížky podle vlastních nápadů. Kreslí ale třeba i pro bejbypunkovou kapelu Kašpárek v rohlíku. Úplně nejspokojenější je, když se ušpiní od tuše.

Ilustrátor Lukáš Urbánek kreslil už jako kluk. Pořád si něco čmáral, třeba rytíře a indiány. Na střední škole měl kreslicí přestávku, ale pak vystudoval filmovou a televizní grafiku na VŠUP a k výtvarnému umění se vrátil 

Bez nápadu je počítač k ničemu

Protože má moc rád knížky, začal je Lukáš ilustrovat. Lukáš prozradil, že je úplně jedno, jestli ilustraci uděláte tuší, pastelkou nebo na počítači, hlavně si musíte dobře vymyslet, co chcete obrázkem říct. Prostě když nemáte nápad, nepomůže sebelepší počítač.

Milada Rezková a Lukáš Urbánek v Českém rozhlase

Kolik knížek ilustroval? Možná třicet, možná čtyřicet. Nemá to spočítané. V Klubu Rádia Junior se s Janou Rychterovou shodli, že jich tedy ilustroval nepočítaně. 

Hádky se spisovateli?

„Baví mě, když mi do toho autor mluví,“ prozradil Lukáš. Kritiku tedy vítá, protože podle něj má spisovatel právo říct, že se mu navržený obrázek nelíbí. Ale většinou už spolupracuje s někým, kdo jeho styl dobře zná.

Lukáš ilustroval učebnice matematiky, ale nespočítal z nich ani jediný příklad. Zato se postaral, aby se čtenáři při počítání bavili. 

Jeho výtvarný podpis nese i knížka Komiksová etiketa o společenském chování nebo Adamův deník pro děti s cukrovkou. 

Břicho pro Kašpárka

Lukáš vytváří dílka i pro kapelu Kašpárek v rohlíku. Až tedy uvidíte břicho Kašpárka v rohlíku, budete vědět, že ho nakreslil Lukáš Urbánek. 

Sympatický výtvarník nejradši kreslí pastelkami a propiskou, ale na vytvoření jedné knížky pro Kašpárka v rohlíku použil dokonce ty nejlevnější fixy a taky to šlo.

Může mít ilustrátor nejoblíbenější barvu? A kterou písničku od Kašpárka v rohlíku má nejradši? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior a dozvíte se to.  

Lukáš je skromný, a tak se oceněními jeho práce pochlubíme za něj:

Komiks Adamův deník – Nejkrásnější česká kniha roku 2007
Knihy o Dr. Rackovi – Zlatá stuha a nominace na cenu Czech Grand Design.
Komiksová etiketa  – Nejkrásnější česká kniha roku 2011
Hurá na Kajk!  – Výtvarný počin roku 2012 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související