Jak koupit starokladrubáka? Začněte na přehlídce, na hříbě zapomeňte

28. květen 2021

Pokud byste si chtěli pořídit starokladrubského koně jako mazlíčka, je to za určitých podmínek možné. 16. června se v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem koná přehlídka koní určených právě k prodeji. A o kupce zřejmě nebude nouze.

„V době koronaviru byl o starokladrubáky extrémní zájem. Lidé vymýšleli, čím by si zpestřili vynucený čas doma a kupovali domácí mazlíčky. Nejen psy a kočky, ale i koně, jak jsme se přesvědčil i v našem hřebčíně,“ říká ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek.

Hříbě si v Kladrubech nekoupíte

V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem se hříbata neprodávají. Nejprve se musí něco naučit, k prodeji jsou určeni dospělí koně ve věku většinou čtyř až pěti let.

„Základní výcvik trvá jeden rok. Většina koní absolvuje výkonnostní zkoušky. Ti jedinci, kteří nejsou ideální na chov, jdou na prodej. Cena je různá. Pokud má kůň malou exteriérovou vadu, je cena nižší, může se pohybovat kolem několika desítek tisíc. Každý člověk, který touží po starokladrubákovi, ho může mít, pokud pro to má doma podmínky,“ říká ředitel hřebčína Jiří Machek.

Stádo starokladrubských běloušů

Přechod mezi panenkami a milencem

Starokladrubští koně jsou vycvičeni k jízdě v kočáře, ve voze i pod sedlem, jsou tedy všestranně využitelní. Někdo si kupuje starokladrubáka vyloženě jako ceremoniálního koně. Další pro soutěže spřežení, nebo jen pro hobby ježdění, jako společníka pro volný čas.

„Největší zájem o koně mají náctileté slečny. Péče o koně přirozeně vyplňuje přechod mezi panenkami a milencem. Dívkám se tak splní touha o někoho se starat. Potvrzuje to taky obrovská feminizace v jezdectví. Na druhou stranu je krása takové závody sledovat,“ usmívá se Jiří Machek.

80 hříbat za rok

V roce 2021 se v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem narodilo skoro 80 hříbat. Zbývá jich už jen pár, aby se završil roční plán. Na každý rok se jejich počet pečlivě plánuje. Začíná to připařovacím plánem. Matka i otec jsou důsledně vedeni v evidenci. Hříbata se rodí v porodnici, pak zůstávají půl roku v péči matky.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem autor

„Výcvik hříbat začíná v prvním okamžiku po narození. Musí si zvyknout na přítomnost člověka, navyknout na ohlávku, musí umět zvednout na povel nohu, atd. S matkou je do půl roku věku a pak odchází k odstavu, tedy k oddělení hříbat od matek, což bývá na podzim. Zvířata jdou do hříbárny neboli odchovny. Tam stráví tři roky. Pak se vrací zpět do domovského hřebčína, a to do výcvikové stáje. Vlastní výcvik trvá asi 11 měsíců,“ popisuje cestu hříběte k dospělosti ředitel hřebčína.

Víte, že koně lépe snášejí nižší teploty? Vyhovuje jim deset, patnáct stupňů Celsia, takže současné počasí je pro ně ideální. „I vegetace těží z tohoto počasí. Zajeďte se podívat na pastviny kolem hřebčína v Kladrubech nad Labem. A nejen na pastviny. 1. června se otevírá zámecká expozice, od 8. června pak všechny zbývající, včetně prohlídek stájí,“ zve do hřebčína ředitel Machek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.