Jak na slimáky? Pomůžou přípravky na bázi železitých solí

8. červen 2020

Slimáci jsou momentálně pohromou pro zeleninu na zahradách. Proto zahrádkáři přicházejí s účinnou zbraní, kterou jsou přípravky proti slimákům v podobě modrých válečků. Ale není váleček jako váleček.

Zahradník František Hlubocký varuje před velmi jedovatými přípravky Mesurol a Vanish. Naopak upřednostňuje neškodné přípravky na bázi železitých solí. Problém je v tom, že vypadají velmi podobně.

„Podívejte se na obal. Musí tam být napsáno, že účinnou složkou jsou železité soli. To je důležité. Tyto soli jsou naprosto nejedovaté pro zvířata a rostlinám dokonce prospívají,“ říká František Hlubocký.

Po granulích přejde chuť

Ať sejete jakoukoliv zeleninu, řekněte si, kdy asi začne rostlina klíčit. A v té době pak rozhoďte přípravek po záhonu, podobně jako když sypete slepicím zrní. Plochy se zeleninou pravidelně kontrolujte a popřípadě dosypávejte.

Slimák celý váleček spolkne a zaleze si do země. Po požití přestává mít chuť na zelené a během chvilky zemře. V záhonu se pak rozloží, bílkoviny se změní na dusíkaté látky, a tím se záhon hezky pohnojí.

Spustit audio

Související