Jak podpořit funkci ledvin? Ochutnejte ledvinovou pomazánku nebo zlatý čaj

19. únor 2020

Podle čínské medicíny je měsíc únor časem, kdy bychom měli podpořit funkci ledvin. Bylinkářka Radka Svatošová doporučuje bylinky, které to umí. Jsou to vřesy, zlatobýl, svízel, lnice, pýr, rdesno, kalisie nebo bříza. Ledviny podpoří i lněné semínko, zázvor a přeslička. 

Jsou to vřesy, zlatobýl, svízel, lnice, pýr, rdesno, kalisie nebo bříza. Ledviny podpoří i lněné semínko, zázvor a přeslička.

„Zlatý čaj je ten nejlepší čaj, který se užívá při těžších onemocněních ledvin a močových cest. Doporučují ho ti nejlepší čeští a rakouští bylináři,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Smíchejte zlatobýl obecný, svízel syřišťový a pitulník žlutý. Podle množství bylin, které seženete, je můžete smíchat v poměru 3:2:1. Pokud budou v trochu jiném poměru, nevadí. Jednu lžíci této směsi zalijte čtvrt litrem horké vody. Popíjejte cca tři týdny třikrát denně nalačno.

Ledvinová pomazánka nabudí energii ledvin 

Na ledvinovou pomazánku potřebujeme: deset lžic lněného oleje, sedm lžic nedrceného lněného semínka, sedm stroužků česneku, dva tučné tvarohy a sůl.

Postup: Vše smícháme, pozor na čerstvost lněného oleje, velmi rychle se kazí. Namažeme na chleba a můžeme ještě posypat čerstvou pažitkou nebo jinou zelenou bylinkou.

Přesličková koupel na podporu ledvin

Někdy pomůže i jedna jediná koupel, ale klidně ji můžeme opakovat jednou za týden.

Velkou skleněnou konvici naplníme přesličkovou natí (v zimě sušenou) a necháme dvanáct hodin louhovat ve studené vodě. Poté pomalu přivedeme k varu a chvilku povaříme. Odvar nalijeme přes cedník do vody ve vaně. Je potřeba, aby ledviny byly při koupeli ponořené, srdce by mělo být nad hladinou. Ve vodě si poležíme dvacet minut, Pak se rovnou bez utírání zabalíme do županu a hurá do postele.

Spustit audio

Související