Jak překonat strach z koronaviru? Recept hledejte v sobě, radí psychiatr

23. duben 2020

Díky čemu nebo komu jste překonali těžkou krizi ve svém životě? Co vám tehdy pomohlo?  Vzpomeňte si na to a třeba to zafunguje i v této nelehké době. To si myslí pardubický psychiatr Petr Hejzlar.

Staří lidé mají podle něj v tomto ohledu výhodu. Mají totiž z čeho čerpat. Jsou to lidé s obrovskou životní zkušeností, a díky tomu si poradí.

Psychiatr Petr Hejzlar je ředitelem neziskové organizace Péče o duševní zdraví. Se svým týmem se stará o duševně nemocné lidi, kteří žijí v domácím prostředí. Dojíždí za nimi domů, podporuje, kontroluje a léčí.

Čtěte také

„Nemůžu říct, že nemám strach z nákazy. To bych lhal. Někde v pozadí tam ten strach je, ale naše práce vyžaduje komunikaci s lidmi, je to prostě samozřejmost,“ vysvětluje psychiatr Petr Hejzlar.

Jak si ale poradit se strachem u běžných lidí, hlavně u těch, kteří jsou tzv. rizikoví? Univerzálně platná rada podle Hejzlara neexistuje. Psychiatr potřebuje vyšetřit konkrétního jedince s jeho charakterem a historií. Teprve po jeho poznání ho může dál nasměrovat, poradit mu, o co se opřít.

„Zkuste se zamyslet nad historií celého svého života. Vzpomeňte si na krizové situace, a co vás z nich vytáhlo. Určitě to není první situace v životě, kdy jste ve stresu. Zapátrejte v sobě, co vám tenkrát pomohlo, že jste to přečkali? Co vás vedlo k tomu, že jste to vydrželi, zvedli hlavu a zase se dívali dopředu? Někdo se opírá o zdroje v sobě, jiný spíš o druhé lidi. Ale dá se to zvládnout,“ uzavírá psychiatr Petr Hejzlar.

Krize jako studijní materiál

Současná doba bude i pro psychiatry a psychology velkým učebním materiálem. Na jedné straně se zvedla obrovská vlna pomoci a solidarity. Na straně druhé se objevují lidé, kteří hlásí různé prohřešky na policii, někdy i neopodstatněné. Další celou situaci bagatelizují.

„Bezprostřední reakce jsou sice pozoruhodné, ale odborně mě to začne zajímat až po dvou, třech měsících. To se teprve začne ukazovat, jak si lidé poradí se všemi těmi změnami, které musejí překonat, možná to bude někdy i dramatické. Ukáže se ten velký potenciál v nás, ale také limity, které jako společnost i jednotlivec máme,“ myslí si psychiatr.

Spustit audio

Související