Jak se naučit číst vodu? A co je pro vodáky největší tragédií? Zeptali jsme se vodní skautky

11. srpen 2021

Největší nebezpečím na vodě je člověk, který nepoužívá mozek, a na vodu se vypraví bez jakýchkoliv znalostí a zkušeností. To si myslí zkušená vodní skautka z Pardubic Tereza Dvořáčková.

Zkušení vodáci se podle ní vždy informují o tom, jaká je situace na vodě, jaký je její stav. „Je velmi důležité naučit se vodu tzv. číst. Projít si nebezpečné jezy a vědět, který jez bude splavný, a který ne,“ říká vodní skautka a dodává, že to bohužel lidé, kteří si vyjedou na vodu jednou za rok, vůbec nevědí. Nebezpečnou situaci řeší teprve na řece, a to bývá velmi nebezpečné.

Tichá voda břehy mele

Na každém nebezpečném jezu v České republice jsou výstražné tabule, které upozorňují na míru nebezpečnosti.

V Janderově vandalové poničili i výstražnou desku varující před nebezpečným jezem

A také v každé vodácké kilometráži, což je v podstatě vodácká mapa, je to vyznačené. „Na těch nejnebezpečnějších místech na řece jsou varovné cedule s nebezpečím smrti. Je to tam, kde se pod jezem tvoří i za nízkého říčního stavu silný vodní válec. Válec pulsuje, a když někoho spolkne, tak ho nepustí. Ani velký raft, natož tělo člověka,“ varuje Tereza Dvořáčková.

Jak vypadá nebezpečný vodní válec?

Vzniká na vodní stavbě, tedy na jezu, který je parabolický. Představte si takový schod, pod kterým rotuje voda. Podle aktuálního říčního stavu se ten válec zvětšuje nebo zmenšuje a pulzuje. Voda ve válci rotuje.

Za ním ještě pokračuje bublající voda, říká se jí vývařiště. Zkušený vodák takové místo hned pozná a velkým obloukem se mu vyhne. Laici se ale paradoxně bojí spíše vln, které jsou celkem bezpečné. Ty vás tzv. vyplivnou ven a pomůžou vám do tišiny.

Záchranné kruhy mizí vinou zlodějů

Na všech nebezpečných jezech bývají záchranné prostředky pro veřejnost. Například oranžové kruhy na lanech s velkou cedulí, jak se chovat, a co nedělat.

Čtěte také

„Bohužel se najdou lidé, kterým na životě ostatních nesejde a kruhy prostě ukradnou. Dokonce nejsou výjimkou nařezaná lana,“ říká s lítostí v hlase vodní skautka. Ale největší tragédií je podle ní to, když nezkušení lidé bez záchranné vesty skáčou pro své kamarády do jezu.

Končívá to tragicky, jak víme z nedávného případu, který se stal u Šternberka na Sázavě. „Skákat do vodního válce ohrožuje váš vlastní život, pokud nejste profesionál,“ uzavírá Tereza Dvořáčková.

Do půjčovny nejen pro loď a pádlo

V každé půjčovně lodí by vás měli informovat, který úsek řeky se splouvá, které jezy jsou nebezpečné, jak se starat o dané vybavení. Záchranná vesta je základem pro každého.

„Bohužel někteří rádoby vodáci tato pravidla naprosto ignorují. Všichni vodáci, kteří se vypraví na vodu, by měli mít vždy vodáckou vestu a děti by měly mít i helmu, alespoň v době, když se jedou nebezpečné jezy,“ varuje vodní skautka.

Spustit audio

Související