Jak učit lépe a poutavě? Napoví Rodinný festival v Přelouči

17. květen 2022

Jak vyučovat tak, aby se děti i učitelé těšili do školy? Co nového se dá přinést do vyučovacích hodin, aby se škola opravdu stala hrou? Spolek Spokojení lišáci z Přeloučska, který usiluje o renesanci ve školství, pořádá 11. června Rodinný festival v Přelouči. Tam se zájemci dozvědí o aktuálních novinkách. A v parku se zabaví i děti.

„V posledních měsících se potkáváme s odborníky, učiteli a řediteli, kteří procházejí na svých školách proměnou, po které tolik voláme. Jeden z takových projektů je například program Začít spolu, který má perfektně vypracovanou koncepci. Děti mají díky němu větší možnost dělat to, co je baví, v čem jsou silné,“ říká za Spokojené lišáky Linda Pikhartová.

Nové koncepty ve státním školství

„Chceme, aby se děti naučily více komunikovat, poznaly své silné stránky a na konci základní školy věděly, co chtějí a tam směřovaly. Na Rodinný festival jsme pozvali odborníky, kteří už změnili přístup ve výuce a učí se v souladu se strategií 2030+,“ vysvětluje Monika Vilímová.

Vystoupí například Mirek Smolej - učitel ze Svitav, který představí program Začít spolu. Vendula Pecková seznámí zájemce s projektem Připravte děti pro 21. století. Přednášky se konají v Rodinném centru na Masarykově náměstí.

„Nejde nám o vytváření dalších soukromých škol s inovativní metodikou, ale aby se změny zaváděly do klasického školství,“ říká maminka tří dětí Jitka Krejčová, která má zkušenost s domácím vzděláváním. Podle ní je velmi důležité nenechat děti schované pod sukní, ale vystavit je soužití v kolektivu se vším, co k tomu patří.

Rodinný festival nabízí i akce pro děti, které se budou konat v parku v Přelouči. Připraven je kreativní program, dílničky, tancování, sportovní aktivity, čtení, bubenická show nebo stezka pro děti.

 

Spustit audio

Související