Jak zatočit se škůdci a nezahubit přitom včely? Radí zahradník František Hlubocký

25. květen 2020

Chemické postřiky proti škůdcům používáme na zahradách běžně. Některé přípravky ale nerozlišují škodlivý hmyz od užitečného. A to je jeden z důvodů, proč tak dramaticky ubývá včel, čmeláků a dalších opylovačů z přírody.

Jak tedy zařídit, aby úrodu na zahradě nezničili škůdci a včely zůstaly naživu? O radu jsme požádali zkušeného pardubického zahradníka Františka Hlubockého. „Pokud vybíráte postřik - například proti mšicím, vždy se podívejte, jestli je na obalu napsáno, že je neškodný pro včely,“ radí František Hlubocký.

Čtěte také

Další zásadou je provádět postřik večer, kdy už včely nelétají. Může to být klidně až kolem osmé hodiny večer. Nikdy nestříkejte chemii na kvetoucí rostliny, a už vůbec ne přímo do květu.

„Viděl jsem modrofialovou svazenku, kterou někdo postříkal v plném květu. Bylo to celé políčko. A všechno živé na těch květech zemřelo,“ varuje zahradník.

Je třeba přijít s postřikem včas, likvidovat škůdce hned v zárodku, a tím pádem jen ohniska. Je to jako s virózou.

Vyzkoušejte bio přípravky na olejové bázi

Tyto přípravky nehubí jedem, ale tím, že se roztokem rostlina obalí a mšice se udusí. Velmi záleží na tom, jak jsme pečliví.

Čtěte také

„Chce to postříkat rostliny od hlavy až k patě. Tyto olejové přípravky také zamezují infekci plísní okurkovou u okurek a u rajčat. Je to proto, že zárodky škodlivých hub se šíří vzduchem a chytí se na vlhkost. Třeba na kapičku na listu. Pokud je rostlina mastná, houba se nemá čeho chytit,“ vysvětluje František Hlubocký a zdůrazňuje, jak je důležité zakoupit kvalitní postřikovač.

Vyrobte si olejový zábal proti škůdcům z kopřiv nebo vratiče

Svařte vodu s kopřivami, ještě účinnější je podle Františka Hlubockého vratič obecný nebo řebříček. Nechte 24 hodin vyluhovat a řádně tyčovým mixérem rozmíchejte. Potom nalijte do postřikovače a celou rostlinu emulzí pokryjte.

Spustit audio

Související