Jaké materiály vybírat, aby čepice nekousala? Odbornice má jasno

12. leden 2021

René Jetmarová se svými spolupracovníky čepice nešije, ale plete. A nejdůležitější je, aby čepice tzv. nekousala.

„Když si dám textil nebo přízi na tvář, tak mě nesmí na pokožce štípat. Proto čistá vlna není na čepice úplně vhodná. Vybírám bavlnu s kombinací akrylu nebo  vlnu, merino a akryl. Čepici je dobré částečně podšít funkčním materiálem, například antipillingovým fleecem, aby se člověk nepotil,“ radí odbornice. Další výhodou je, že fleece dobře drží samotnou pletáž a tím pádem se čepice nevytahuje.

Čepice s pravou bambulí

Čepice s pravou kožešinovou bambulí jsou podle René Jetmarové velkým trendem už osm let. Teď nastoupily bambule umělé.

„Ale já jsem zůstala u těch pravých bambulí. Mně umělá kožešina k srdci nepřirostla. Kožešiny kupujeme v severských státech na aukcích, každá kožešina má své číslo a velmi se hlídá, odkud pochází,“ vysvětluje René Jetmarová.

Bambule z kožešiny samozřejmě do pračky nepatří, proto je odnímatelná. I klasické pletené čepice by se měly prát raději ručně a jemně, aby vydržely co nejdéle a nevytahávaly se.

Prodloužené čepice pro mladé

Mladí lidé upřednostňují veselé barevné čepice, kterým se také říká šmoulí. „Taková čepice má záměrně spadnout skoro až na nos,“ směje se René Jetmarová a dodává, že má radost z toho, když se lidé na horách oblékají pestrobarevně. Už dávno neplatí trend černé, červené a bílé barvy.

Ze zdravotní sestry podnikatelkou

René Jetmarová z Pardubic pracovala mnoho let v nemocnici jako zdravotní sestra. Dnes je z ní podnikatelka, která plete čepice ve velkém. Jak se to stalo? Může za to náhoda.

„Ještě před revolucí jsem uviděla za výlohou na pardubické třídě Míru dovozovou čepici z fleecu. U nás to tenkrát bylo něco úplně nového. Čepice byla velmi drahá, a tak jsem se rozhodla, že si podobnou ušiju.

Čepice se mi povedla. A cizí lidé mě pak na ulici oslovovali a ptali se, odkud ji mám, a jestli bych jim taky nějakou ušila. Slovo dalo slovo a moje podnikání bylo na dobré cestě,“ usmívá se René Jetmarová. Jedním dechem ale dodává, že dnešní čepicová konkurence je obrovská a není jednoduché obstát.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.