Je sůl opravdu nad zlato? Kolik bychom jí měli denně sníst a dá se bez ní žít?

17. leden 2022

V jedné pohádce se tvrdí, že je sůl nad zlato. Proč je tak důležitá a co všechno umí?

Bez soli se nedá žít a kdysi byla opravdu cennější než zlato. Ve starověkém Římě dokonce sloužila jako platidlo. Pokud to s ní však přeženete, může vám i uškodit. Průměrný dospělý člověk má v těle asi 250 gramů soli, tedy zhruba 4 plné slánky. Denně bychom měli do svého těla doplnit zhruba 200 miligramů soli. V běžném jídle jí ale sníme mnohem víc. Maximální dávka by ale měla být 5 gramů soli denně.

Kde se bere sůl?

Slanost ale není jedinou vlastností tohoto nerostu. Dokáže zvýraznit celkovou chuť a vůni jídla. Díky takzvaným volným iontům narušuje vazby, které drží molekuly jídla pohromadě a ty pak do sebe mohou různě narážet. Snáze se tak přichytí na jazyk, kde máme chuťové pohárky, kterými vnímáme, jak co chutná. 

Sůl se ale odnepaměti používala se i k uchovávání potravin (prodlužuje jejich trvanlivost) a k léčení zranění a nemocí. Jak? A kde se vůbec sůl bere? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související