Josef jako jeden z mála u nás umí tkát na stavu. Pracuje v roubence z roku 1799

17. říjen 2021

Josef Fidler je tkadlec. Za svou jedinečnou práci získal ocenění Živnostník – Srdcař roku. Původně chtěl přitom dělat něco úplně jiného.

Když ještě neexistovaly moderní stroje, musela se látka vyrábět ručně na tkalcovském stavu. To už dneska známe skoro jen z pohádek. Našli byste ale pár lidí, kteří to ještě dovedou.

Mezi ně patří i tkadlec Josef Fidler. Ve starobylé roubence v Hlinsku vyrábí šátky a šály  další krásné věci. Při své práci je doslova obklopený historií. „Od roku 1870 do roku 1904 skutečně v té chalupě klapaly stavy, takže to tkalcovství se vrátilo prostě domu,“ vysvětluje Josef, který za tkaní získal i významné ocenění Živnostník - Srdcař roku.

Tkaní se přitom původně vůbec věnovat nechtěl. „Toužil jsem projektovat železniční tratě,“ vzpomíná dnes s úsměvem. Kdy se jeho plány změnily?

Co všechno tohle povolání obnáší? Proč vůbec ještě někdo dnes tká na stavu? A proč si Josef do studia přinesl divnou uschlou „trávu“ (napovíme, že to nebyla tráva, ale len)? I to zajímalo moderátorku Jitku Slezákovou. Tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související