Kam pro kvalitní Svatomartinské víno? I vinotéky mají svá okénka

6. listopad 2020

Začátek listopadu je ve znamení mladých vín. Jaká jsou ta letošní? Zeptali jsme se znalce vín Romana Nimmertondla, který si pochvaloval přístup svých zákazníků. K okénku jeho vinotéky přistupují jednotlivě a s vínem odcházejí ukázněně do svých domovů. Přichází čas na ochutnávku Svatomartinského vína.

„Letošní mladá vína jsou šťavnatá, mají dostatek pikantní kyselinky, většinou to jde do těch broskví nebo citrusů, takže jsem spokojen,“ říká Roman Nimmertondl. Vína bylo letos až příliš, vinaři museli redukovat úrodu, aby udrželi sladkost hroznů. I když je cukernatost kvůli deštivému počasí nižší, ti vinaři, kteří redukovali počet hroznů, jsou teď spokojeni. 

Hledejte svatého Martina

Pokud chcete to pravé Svatomartinské víno, hledejte obrázek svatého Martina na etiketě lahve. A raději si zkontrolujte rok výroby. V některých obchodech jsou k vidění i starší ročníky tohoto vína, což by podle Romana Nimmertondla být nemělo.

Svatomartinské víno je totiž ošetřené jiným způsobem, než klasická tichá vína, proto by se mělo vypít co nejdříve. Není určeno k archivaci.

Znalec vína Roman Nimmertondl

„Svatomartinské víno by mělo být vypité do Velikonoc. Ale přiznám se, že jsem si schoval minulý ročník. Ochutnal jsem, a byl jsem velice překvapen, jak vynikající byl po roce muškát a müllerka. Byla to nádhera,“ usmívá se znalec vína.

Nároky na kvalitu Svatomartinského vína rostou. Vinaři musejí své víno nechat zhodnotit nezávislou komisí. Ta posuzuje anonymně vlastnosti vína stobodovým systémem.  Aby víno prošlo, musí dosáhnout aspoň osmdesáti bodů.

Svatomartinské víno se může vyrábět pouze z několika odrůd vína. Jsou to: 

  • Müller Thurgau
  • Veltlínské červené rané
  • Muškát moravský (od roku 2010)
  • Modrý Portugal 
  • Svatovavřinecké
  • Zweigeltrebe (od roku 2013)

Někteří vinaři vyrábějí mladá vína i z jiných odrůd, která se sice nemohou honosit titulem Svatomartinské víno, ale nejsou rozhodně špatná. Roman Nimmertondl oceňuje například letošní mladé víno Rulandské šedé nebo dokonce Pálavu.

Beaujolais, nebo Svatomartinské? 

Beaujolais nouveau je francouzské mladé víno nafialovělé barvy. Vzniklo z marketingových důvodů, jak vysvětluje Roman Nimmertondl: „V 60. letech měli Francouzi přebytek révy, tak udělali marketingový tah a vytvořili z toho přebytku mladá vína. Akce se ujala a Francouzi si tohle mladé víno zamilovali.“

Ale Svatomartinské víno spojené s husou má v České republice mnohem delší tradici. „Svatomartinské víno se pilo už za císaře France Josefa. Lidé hodovali a slavili konec hospodářského roku. Včetně vinařů," uzavírá svůj výklad historie Svatomartinského vína Roman Nimmertondl.

Jaký je zájem o stáčená vína? Proč nekupovat zahraniční stáčená a dávat přednost moravským? I to se dozvíte, pokud si poslechnete druhou část pořadu.

Spustit audio

Související