Kdopak by se šmejdů bál? I dnes se s nimi setkáte, i když trochu jinak

14. říjen 2019

Světlana Glaserová před několika lety podepsala smlouvu s podomním prodejcem. Potom zjistila, že to byl podvod. Pustila se do boje se šmejdy a po několika letech se  jí podařilo pomoct nejen sobě, ale i jiným napáleným. Na toto téma napsala knihu Kdopak by se šmejdů bál. V naší Radioporadně upozornila na nejčastější triky nesolidních prodejců v současnosti.

I když mnoho obcí zakazuje na svém území podomní prodej, někteří prodejci podle zkušeností Světlany Glaserové tyto zákazy nerespektují. „Dnes to jsou hlavně malí prodejci energií, kteří po našem kraji v okolí Seče teď řádí ve velkém. Je to velmi nebezpečné, protože jsou to malé společnosti, které svým podobným názvem imitují ty velké. Podstrčí lidem podepsat smlouvu, a z té se pak velmi těžko vyvazuje. Do 14 dnů se totiž nedá ze smlouvy podepsané na místě vyvázat,“ varuje Glaserová a pokračuje:

„V žádném případě neukazujte prodejcům svou stávající smlouvu. Jsou případy, že si opíšou EAN kód, a vystaví vám fiktivní smlouvu. Těžko se pak dokazuje, že jste to neudělali sami.

Pokud chcete změnit společnost, která vám prodává energii, je dobré se podívat na srovnávací tabulky, které jsou dostupné na internetu, porovnat si jednotlivé údaje, domluvit si schůzku přímo ve vybrané společnosti. Slušná společnost by po vás neměla chtít vědět, kolik platíte v té současné.  

Slušní prodejci také nikdy neprovádějí podomní prodej. Mají to dokonce zakázané.

Otravné telefonáty

Určitě to znáte. V telefonu se ozve: Jmenujete se Jitka Slezáková? A vy řeknete: ANO. A to se vám může stát osudným.

„Jakmile vám někdo začne něco nabízet něco po telefonu, neříkejte slovo ANO. Existují podvodné společnosti, které si hovor nahrávají a sestříhají tak, že člověk jakoby souhlasí se smlouvou. Doslechla jsem se, že Ministerstvo spravedlnosti jedná o tom, že takové smlouvy po telefonu už nebude možné uzavírat,“ říká Světlana Glaserová.

Jakmile se ozve taková telefonní nabídka, slušně odmítněte, nekomunikujte a hlavně neprodlužujte hovor. A pozor! Od roku 2012 je smlouva podepsaná po telefonu platná, což je velmi nebezpečné. Ale dá se to 14 dnů vypovědět, podobně jako smlouva uzavřená po internetu. To jsou tzv. smlouvy uzavřené na dálku. Vypovědět je ale musíte písemně, doporučeným dopisem.

Nákup přes internet nemusí vždy klapnout

Dejte si pozor při  objednávání zboží přes internet. Stále existují internetové obchody, které zboží nedodávají v termínu nebo vůbec. Často se jedná o neznámé firmy, které nabízejí zboží za menší částky, kvůli kterým vytížený člověk většinou stížnosti neposílá. „Mávne rukou, řekne si, za blbost se platí, a neřeší to. A právě na to malé společnosti hřeší,“ upozorňuje Světlana Glaserová.

Je dobré si při nákupu přes internet vždy ověřit, co je to za firmu a jaké jsou na ni ohlasy.

Spustit audio

Související