Kdy sbírat a jak sušit šípky? A k čemu jsou dobré šípkové hálky?

16. říjen 2019

Šípky jsou velmi cenným a jednoduše získaným zdrojem vitamínu C. Ale pozor! Jakékoliv narušování plodů před usušením škodí. Šípek ztrácí vitamíny. Jak to tedy udělat? Zeptali jsme se bylinkářky Radky Svatošové.

„Sušte vždy celé šípky, nejlépe v sušičce do padesáti stupňů. Teprve před použitím pokrájejte keramickým nožem nebo nadrťte. Pokud na to nemáte sílu, můžete šípky namlet. Ale vždy před použitím, nikoliv před sušením,“ radí bylinkářka.

Kdy sbírat šípky

Někdo sbírá šípky jen co dozrají, další lidé čekají až do prvních mrazíků, až přemrznou. Přemrznutí podle Radky Svatošové ale není moc dobré. Teď v říjnu je nejvyšší čas na sběr.

Z šípků se dá připravit například macerát, který se vyluhuje za studena

A jak šípek jednoduše zpracovat? Nejjemnější a nejúčinnější je macerát, který se vyrábí za studena, takže se zachová co nejvíce vitamínů. Šípky vložíme do vlažné vody a necháme macerovat do druhého dne. Druhý den můžeme zahřát, ale maximálně do čtyřiceti stupňů. Velký důraz klademe na důkladném přecezení, aby nám chloupky v nálevu nezkazily chuť. A popíjíme.

Šípkové hálky jako antibiotikum

Léčivé jsou nejen šípky, ale také šípkové hálky. To jsou parazitické útvary, které najdete na větvičkách růže šípkové. Vypadají jako malí ježci, a právě říjen je vhodný pro jejich sběr. Z hálek se dělá tinktura, která podporuje imunitu a působí jako přírodní antibiotikum. Jsou to vlastně domečky žlabatek, velké i jako malá pěst.

„Tyto hálky seberete, doma rozkrájíte keramickým nožem. Pozor, připravte se na to, že červíci začnou vylézat ven. Rozkrájené hálky zalijete alkoholem kolem šedesáti procent a necháte macerovat aspoň pět týdnů. Tinktura pomáhá při zánětech v těle nebo při pásovém oparu,“ říká Radka Svatošová.

Příprava tinktury z kaštanů (ilustrační foto)

Kaštanová tinktura na křečové žíly

Dvacet neoloupaných čerstvých kaštanů rozdrtíme nebo nastrouháme. Smícháme jeden díl kaštanové drti s pěti díly šedesátiprocentního lihu a necháme asi pět týdnů vylouhovat na tmavém a teplém místě. Tinktura je na vnější použití. Pro zvýšení účinku lze přidat lžíci podrcených plodů jalovce a několik květů měsíčku. Třikrát denně mažeme bolavé nohy. Pomáhá i na bércové vředy.

Mochyně židovská třešeň má jedlé plody

Oranžové lampionky teď na podzim krásně září a zdobí zahrady. Najdete je namnožené i v okolí zahrádkářských kolonií. Dobře se rozmnožují. Plody uvnitř lampionků jsou jedlé a chutné. Jsou to červené plody, které vypadají jaké malé rajčátko. Nejlepší  jsou syrové. Získáte tak pro své tělo bohatý zdroj antioxidantů a vitamínů. Navíc podpoříte správnou funkci močových cest. Ostatní části mochyně rozhodně nepojídejte.

V mochyni se můžete i vykoupat. Koupel z natě mochyně může ulevit tělu postiženému revmatismem nebo dnou.  

Hrst čerstvé natě zalijete litrem vařící vody a necháte patnáct minut louhovat. Přidáte do vany a pak už si jen užíváte koupel.

Spustit audio

Související