Keltové kdysi žili na celém území České republiky. Jací byli a proč zmizeli?

12. duben 2021

 Víte, kdo to byli Keltové? Kdy žili a co dělali? Anna Frantalová a Tomáš Mangel o nich umí moc zajímavě vyprávět.

Ve vesnici Nasavrky na Chrudimsku mají jedno hodně zvláštní muzeum. Je pod širým nebem a říká se mu archeoskanzen Země Keltů. V létě tam pořádají velký festival, zaměřený na keltskou kulturu. Je to vždycky velká událost a skvělá podívaná. Nejen o tom nám přišli do studia povídat popularizároři keltské kultury Anna Frantalová a Tomáš Mangel.

Byli Asterix a Obelix Kletové?

Kdo to vlastně byli Keltové a proč už u nás nežijí? Jejich kmeny obývaly různá místa v Evropě před více než dvěma tisíci lety. I když to zní jako strašně dávno, nebyli to žádní lovci mamutů. Stavěli domy, vyráběli krásné meče a šperky a měli i pěkné oblečení. Zkrátka pokročilá civilizace.

Jestli znáte Asterixe a Obelixe, tak už o Keltech trochu něco víte. Tihle oblíbení chlapíci byli totiž Galové, čili také Keltové. Od těch, co žili na našem území, se ale v lecčems lišili.

Válečníci, kteří se neuměli sjednotit

Keltové byli také dobří válečníci a v jednu dobu dokonce obléhali a dobyli velký Řím. Jenže měli jeden problém – byli rozdělení mezi mnoho kmenů a neuměli se sjednotit a spolupracovat. Organizovaná římská armáda je časem překonala a porazila.

Anna Frantalová a Tomáš Mangel

Tomáš Mangel ve studiu ukázal, jak konkrétně vypadaly některé keltské výrobky, například spony, kterými si různě spínaly oblečení místo knoflíků i krásné skleněné náramky.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související