Klub Rádia Junior s podtitulem kvetoucí květen

3. květen 2015

Kvetoucí květina – v květnu běžná věc. Ale víte, že všemi barvami může doslova rozkvést i obojživelník nebo film? O tom se nás první neděli v květnu snažila přesvědčit Šárka Fenyková v Klubu Rádia Junior s podtitulem: Kvetoucí květen.

Nejdřív nám botanička Věra Hroudová dala tip na prima výlet za pozoruhodnými rostlinami, které svým květem napodobují hmyz.

Zoolog Petr Velenský vyprávěl o čolcích. Jsou to ocasatí obojživelníci, kteří hned jak se probudí ze zimního spánku, vlezou do vody a oblečou se do zásnubního šatu. Ve vodě doslova rozkvetou do nádherných barev a takto usilují o samičky. Když pak po období rozmnožování vodu zase opustí, už byste je na souši nepoznali. Tady by jim totiž byly barvy na obtíž. Stanou se opět nenápadnými a konečně mají čas na to se jít po vyčerpávajících námluvách v klidu najíst.

Alexandr Pícha, ředitel Centra nových médií ČRo a velký nadšenec vojenské historie, nám vyprávěl o bojích o Rozhlas. Letos od těchto událostí uběhne 70 let.

Čolek zelenkavý (Notophthalmus viridescens)

A nakonec jsme zavítali do Muzea Karla Zemana, kde nám pan ředitel Jakub Matějka vysvětlil, jak probíhá restaurace, nebo jinak řečeno rozkvět, starého filmu. A Šárka si tam vyzkoušela novou expozici, ve které můžete sami vstoupit do některého z filmů Karla Zemana. Moc se tomu nesmějte a běžte si to zkusit sami :-)

Dramatické okamžiky boje o rozhlas v roce 1945
Spustit audio