Knižní novinky, které stojí za to přibalit do kufru. Tipy přímo od knihkupce

10. srpen 2022

Na prázdniny s dobrou knížkou, která nebude v kufru přítěží? Pár tipů jsme dostali od pardubického knihkupce Petra Bažanta, který na dovolenou cestuje spíše s tenčí knižní variantou. A jak poznat dobrou knihu v současné nepřeberné nabídce?

„Je pravda, že kvalita některých detektivek nebo knih pro děti velmi pokulhává. Mnohé může napovědět vnitřní přebal, kde je popis knihy. Když tam čtete jen samé obecné superlativy, něco tam nehraje. A všichni to znáte. Když se do knihy od první stránky začtete tak, že přestanete vnímat okolí včetně partnera, je to znak kvality,“ usmívá se Petr Bažant.

Novinky z Pardubic a okolí

O prázdninách lidé chodí do knihkupectví méně, zato si odnášejí více knih. To je postřeh pardubického knihkupce Petra Bažanta, který doporučuje několik prázdninových knižních tipů.

Jednou z novinek pardubické spisovatelky Ivy Tajovské je kniha A lampa ještě hořela. Je to osobní příběh hrdinky Oldřišky. Její příběh se odehrává na pozadí toho, co se dělo v bývalém hotelu Veselka za života Jana Kašpara a později za 2. světové války. Podle Petra Bažanta to není náročná literatura, hodí se pro prázdninové čtení. Zajímavá pro patrioty je i tím, že se odehrává právě v Pardubicích.  

Detektivky táhnou, kvalita je různá

„Na dovolenou určitě detektivku doporučuji. Odreagujete se a zároveň jste nuceni přemýšlet. Severské detektivky jsou stále velmi oblíbené, ale já nabízím tu, která se opět odehrává na Pardubicku. Autorka Kristýna Trpková žije a píše v Holicích. Její detektivky se odehrávají v tomto městě a v okolí. Název její nejnovější knihy je Vesnice a odehrává se ve vesnici Lipová, kde se našly lidské ostatky pohřešovaného dítěte. A víc už si přečtěte sami,“ láká k četbě knihkupec.

Pro čtenáře, kteří se zajímají o život ve vzdálených krajích, doporučuje Petr Bažant knihu spisovatelky Pavly Smetanové. Ta žije na Korfu a píše o zkušenostech lidí, kteří také žijí v zahraničí. Kniha se jmenuje Celej svět je rodná hrouda a má podtitul Češi a Češky v cizině.

Jsou to rozhovory s Čechy, kteří trvale žijí velmi daleko za hranicemi své vlasti, například v Brazílii nebo v Kataru. Ukazuje skutečný obrázek země založený na letitých zkušenostech.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.