Umím to. Jediné, co mi chybí, je letadlo, říká o vysněné iluzi kouzelník David Kopecký

16. leden 2022

Veřejně vystupuje už od třinácti let. Jaké je to živit se jako kouzelník a jaký trik by chtěl jednou dokázat?

Dvacetiletý David Kopecký patří mezi nejmladší profesionální kouzelníky u nás, kteří se předváděním magických triků i živí. A tak si ho Jitka Slezáková pozvala do Klubu Rádia Junior, aby zjistila, jak se k takové zvláštní profesi dostal.

Třásly se mu ruce

Čtěte také

První kouzelnickou sadu dostal David v osmi letech. „Podle mě si nikdo z rodiny nedokázal představit, jak hodně tímto dárkem ovlivní celý můj život,“ vzpomíná.

Veřejně pak poprvé za honorář vystoupil na jednom plese v Pardubicích. To mu bylo pouhých třináct let. „Byl jsem neskutečně nervózní. To nejde ani popsat, jak se mi třásly ruce. Naštěstí to nebyl úplný propadák,“ popisuje svou premiéru mladý kouzelník.

Sen o letadle

Každý kouzelník se většinou soustředí na určitý tip triků. Může to být například mikromagie, kterou umělec předvádí velmi blízko u diváka. Často jde o triky s kartami nebo mincemi. Opakem jsou velké jevištní iluze, kde musí být mezi kouzelníkem a publikem určitý odstup. Někde mezi tím jsou pak salónní kouzla, na která se David zaměřuje nejčastěji.

Jeho velkým snem je ale ohromit obecenstvo představením, při kterém by přímo před jejich zraky vykouzlil opravdické letadlo. Jak sám se smíchem říká, má to jen jeden malý háček: „Umím to. Vím, jak to funguje. Jediné, co mi k tomu chybí, je to letadlo.“ Třeba se mu to jednou povede, co myslíte?

Chcete si vyzkoušet kouzlo? Poslechněte si audio a David vás jedno naučí. Prozradí taky, jestli se mu už někdy nějaký trik nepovedl a jak si vybírá kouzla, která budou mít u diváků úspěch.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související