Králíkům jen granule? Zkušený chovatel je pro pestřejší stravu

30. listopad 2022

Králíci snášejí mnohem líp zimu, než teplo. To se v průběhu let nemění. Co se ale v posledních padesáti letech velmi změnilo, je jejich strava. Podle zkušeného chovatele Ladislava Kašpara z Holic hrají prim granule.

„Dříve jsme měli k dispozici jen obilí, seno a tvrdý chleba. Dnes vedou granule. Ale je potřeba vybírat opravdu kvalitní, protože králíci potřebují dostatek vlákniny. A tu dodává seno,“ vysvětluje chovatel.

Na ledňáky se zakládá na začátku prosince

Mláďata rodí po celý rok v pravidelných cyklech tak, jak určí chovatelé. Na začátku prosince začínají chovatelé připouštět králíky, v lednu se pak rodí tzv. ledňáci.

„Dnes je mnohem více možností, jak samicím a mladým králíčkům přilepšit. Já přilepšuji mláďatům, když jsou ještě u maminy v kotci, kvalitními granulemi. Ale používám i mačkané obilí, ječmen, oves a krmím tradičně. Nesmí chybě seno, čím hrubší, tím lepší, aby byla zachovaná vláknina v krmné složce. Kojící samici můžete přilepšit mrkví, podporuje tvorbu kvalitního mléka. A na jablka pozor. Samozřejmě kousek jablka jim dát můžete, ale tři už je moc. Jablka obsahují kyselinu šťavelovou a králíka přece jen nechceme držet na dietě,“ usmívá se chovatel Ladislav Kašpar a potvrzuje, že špatně krmený králík má namodralé maso a chybí mu osvalení, moc bychom si na něm nepochutnali.

V Holicích hledají mladé chovatele

Chovatel Ladislav Kašpar patří k vyhlášeným českým chovatelům králíků. Udržuje tradici českého černopesíkatého králíka, který byl vyšlechtěn právě v Holicích. A jako místopředseda chovatelů hledá nové talenty.

Jeden z největších odborníků na chov a šlechtění králíků u nás Ladislav Kašpar z Holic

„Pokud děti chtějí chovat králíky nebo jiná domácí zvířata, musí mít podporu v rodině, stejně jsem to měl já. Bydleli jsme na statku a k hospodářským zvířatům jsem měl vždy blízko. A teď mám velkou radost, že jsme získali pro Holice novou mladou chovatelku. Už má ode mě slíbeného českého černopesíkatého králíčka, který se brzy narodí,“ usmívá se Ladislav Kašpar.

U Ladislava Kašpara nejdřív bodovali holubi, měl vysokoletce. Později ale přesedlal na čistokrevná plemena králíků.

„Začal jsem chodit na výstavy, vybíral jsem si, které plemeno budu chovat a podobně. Když mi bylo dvacet sedm, tak mě přemluvil soused, abych se dal k holickým chovatelům. Nechtělo se mi, ale nakonec jsem se přidal a zjistil jsem, že toho o chovatelství moc nevím, a že se musím ještě hodně zdokonalovat, abych nebyl za troubu,“ přiznává chovatel.

Spustit audio

Související