Kvalitní burčák nehledejte u silnice. Raději si za ním zajeďte na Moravu

23. září 2020

Burčák je velmi nevděčný artikl. Je to výbušná látka. Pokud s ním cestujete, je třeba zajistit, aby vám nevybuchl, pokud nechcete mít v autě originálně vymalováno. „Burčák je prostě živý produkt, který pracuje. A může se stát, že než dojedete domů, tak tzv. přejde a stane se z něj víno,“ říká vinař z Velkých Pavlovic Miroslav Zborovský.

Jak poznáme kvalitní burčák

Pozor na hnědé, okrové barvy. Správný burčák má být podle Zborovského skoro bílý jako mléko. Když je barva hnědá, není to dobré. A proč nekupovat burčák od prodejců u silnic? Někteří prodejci burčák dosiřují. Dělají to proto, že se tím zastaví kvašení. A to na kvalitě produktu rozhodně nepřidá. 

„Nejlepší je udělat si výlet na Moravu a ochutnat dobrý burčák přímo na místě. Já osobně rád burčák ochutnám. Je to první test toho, jaké to víno bude. Ale samozřejmě vínu dávám přednost,“ říká vinař Zborovský.

Vrbice - unikátní vinné sklepy

Pokud jste se rozhodli zajet si na burčák na Moravu, udělejte si výlet do obce Vrbice. Je to kousek od Velkých Pavlovic. Uvidíte tam unikátní vinné sklepy, které byly vykopány do skály, konkrétně do moravského slepence.

Jsou postaveny kaskádovitě v několika patrech, v nádherném prostředí pod kostelem. „Tam můžete ochutnat místní burčák i vína. Navíc je to na kopci, kde je nádherný výhled, uvidíte na Pálavu i na Bílé Karpaty,“ láká do svého rodného kraje vinař Zborovský.

Letošní úroda vína

Slunečné babí léto je přesně to, co vinice potřebují. Ale vinaři mají obavu z nastávajícího víkendu, kdy má být deštivo a zima. A to vínu rozhodně neprospěje. 

„Modlíme se za slunečný říjen, víno potřebuje dozrát, zatím je to tak o měsíc opožděné. Budeme rádi, když stihneme první víno zpracovat do svatého Martina,“ říká Zborovský.

Vinaři mají letos podle něj nadprůměrnou úrodu, ale velké množství hroznů jde na úkor kvality.

„Někteří vinaři prozřetelně redukovali úrodu na polovinu a tím dali šanci dozrát hroznům tak, aby byly kvalitní. Pro vinaře, kteří to neudělali, nebude letošní rok příliš dobrý,“ míní Miroslav Zborovský.

Spustit audio

Související