Kvetou jabloně? Je čas na sázení jiřin a mečíků

27. duben 2021

Jiřiny a mečíky jsou nádherné trvalky, které se pyšní květem po dlouhou dobu. Částečně ale mizí ze zahrad, protože ne každý má trpělivost, jako měly naše babičky. Je totiž nutné každý rok na podzim hlízy jiřin a mečíků vyrýt, uschovat ve sklepě a na jaře je opět sázet.

Pár osvědčených tipů, jak na jaře postupovat, nám nabídl v Radioporadně pardubický zahradník František Hlubocký.

Plesnivé a nahnilé hlízy jiřin vyhoďte

Hlízy jiřin jsou přes zimu uložené v bezmrazé místnosti, nejlépe ve sklepě, kde je teplota kolem deseti stupňů. Zjara je třeba hlízy vyndat a opatrně rozdělit. Přitom zkontrolovat kvalitu. Hlízy, které jsou nahnilé nebo plesnivé, vyhoďte.

Pevné hlízy rozdělte na menší trsy, každý  trs by měl mít jednu nebo dvě uschlé lodyhy. V době, kdy už je země zahřátá, vsaďte hlízy do země tak, aby nad nimi bylo asi  deset centimetrů zeminy.

Hlízy jiřin je nutné na zimu vykopat a schovat před mrazem

„A abyste nemuseli pobíhat po zahradě s teploměrem, podívejte se, jestli ve vašem okolí už kvetou jabloně. Pokud ano, není na co čekat. Jiřina je kromě mšic odolná rostlina. Jen si dejte pozor na slimáky. Ti dokážou mladou jiřinu zcela zlikvidovat. Pokud si to pohlídáte a jiřiny povyrostou, slimáci o ně přestanou jevit zájem. Z jedné sazenice může vyrašit více výhonů. Nechte maximálně tři až pět, ostatní vytrhněte,“ radí zahradník.

Hlízy mečíků oloupejte

Hlízy mečíků je potřeba také důkladně zkontrolovat. Pokud jste je na podzim nezbavili slupek, udělejte to na jaře, před výsadbou.  Je to velmi důležité, protože pod slupkami se mohou schovávat zárodky třásněnek, které gladioly likvidují. I u mečíků je důležité zasadit hlízy tak hluboko, aby zůstalo zhruba osm centimetrů zeminy nad hlízou. Mečík totiž roste tak, že nad starou hlízou se vytvoří nová, takže rostlina stoupá výš.

Mečíky po sklizni nechte oschnout. Na hlízách je vidět brut (malé korálky)

„Pro dobrý vývoj jiřin i mečíků je dobré zapracovat do země hnojivo. Nejlepší je sušený slepičí nebo kravský trus, můžete vyzkoušet drcenou rohovinu nebo známý Cererit,“ doporučuje František Hlubocký.

Aktuální tip: Nestříhejte cibuloviny u země hned po odkvětu. Příští sezónu by vám nevykvetly.

Dotaz posluchačky: Stalo se něco, když jsem posekala všechny sněženky na zahradě?
„Bohužel stalo. Všechny cibuloviny potřebují nějakou dobu po odkvětu, aby zesílily a připravily poupata na příští rok. Proto je nutné nechat na místě do doby, než jim začnou žloutnout listy. Teprve pak je můžete posekat. Jinak se připravíte o jejich kvetení v příštím roce. Jedná se o všechny cibuloviny, včetně nejčastějších narcisů, tulipánů, ale i vnitřních amarylisů. Odkvetlý květ ale utrhnout můžete, aby semeník rostlinu nevysiloval. Po odkvětu je dobré ještě cibuloviny přihnojit, aby cibule zesílila, uzavírá pardubický zahradník František Hlubocký.

Zahradník František Hlubocký

František Hlubocký

Pardubický zahradník se narodil v roce 1949. K zahrádce ho vedla jako malého už babička v Lozicích. Pěstovala všechno. Vystudoval Střední zahradnickou školu v Mělníce, květinářskou karieru zahájil v Komunálních službách Pardubice. V současnosti má se synem a manželkou rodinné zahradnictví. Má rád psy, hory a hudbu.

Spustit audio

Související