Legendární komik Vlasta Burian zažil vrcholy i pády. Když mu zakázali vystupovat, škrábal brambory

Dnes slavíme výročí komika, který byl ve dvacátých a třicátých letech minulého století filmovou hvězdou první velikosti. Pokud tipujete Vlastu Buriana, trefili jste do černého. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Petr Kukal.

Herec, zpěvák a úspěšný divadelní ředitel začínal v kabaretech a varieté. Postupně se vypracoval na divadelní prkna a především před filmovou kameru, která jeho umění přenesla k dalším generacím. Pod vedením Karla Lamače, Martina Friče a dalších režisérských osobností vytvořil své nejlepší role: Jana Ducháčka, Kryštofa Rozrucha nebo falešného přednostu stanice.

V roce 1994 byl v plném rozsahu rehabilitován

Zlom v jeho kariéře znamenala druhá světová válka a především poválečné odsouzení za domnělou kolaboraci, spojené s pětiletým zákazem vystupování. 

Čtěte také

Po něm se vrátil jako zestárlý muž, který byl už jen stínem sebe sama. V době zákazu pracoval na podnikových chatách ROH, škrábal brambory a svážel rekreanty.  

Zemřel v 70 letech na plicní embolii. V roce 1994 byl však jeho případ znovu otevřen a Vlasta Burian byl v plném rozsahu rehabilitován. V anketě České televize pořádané na sklonku tisíciletí byl pak znovu zvolen králem komiků.

Další Příběhy z kalendáře jsou věnované slavné americké tanečnici, která to ze služky dotáhla až na sólovou hvězdu na Broadwayi.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související